Руската държавна телевизия започна кампания по дискредитиране на шефа на

...
Руската държавна телевизия започна кампания по дискредитиране на шефа на
Коментари Харесай

В Русия започна кампания за дискредитиране на бунтаря Пригожин 


Руската държавна телевизия стартира акция по дискредитиране на шефа на „ Вагнер “ Евгений Пригожин след несполучливия му протест в края на юни. Ключови канали демонстрираха фотоси, направени съгласно тях по време на обиски в богатия му дом край Санкт Петербург, като разясниха, че благосъстоянието му се отразява доста зле, оповестява Би Би Си.

Припомнено бе и престъпното му минало, като предположението е, че е воден от лакомия, само че не бяха упоменати непрекъснатите и често груби рецензии на Пригожин към съветската войска и метода, по който се води войната в Украйна.

За първи път репортажите на държавната медийна машина за Пригожин са толкоз подробни, толкоз персонални и толкоз цялостни с негативни детайлности от биографията му.

Доскоро съветската телевизия представяше положителен образ на наемническата формация „ Вагнер “, която се бори дружно с руските военни по време на нашествието им в Украйна.

Снимки, за които се твърди, че са от вътрешността на къщата на Пригожин, се появиха в държавната телевизия „ Россия 1 “ на 5 юли.

„ Нека да забележим по какъв начин е живял този герой за истината, човек, който има две престъпни присъди и който продължаваше да твърди, че всички останали са крадци “, споделя коментаторът в токшоуто „ 60 минути “.

„ Нека да погледнем какъв замък е построен за този герой против корупцията и престъпността “, акцентира саркастично Едуард Петров.

Кадрите демонстрират купчини пари, разнообразни оръжия, пищния интериор на къщата и обширните градини – дружно с хеликоптер, набор от перуки и явно подправени паспорти с разнообразни имена, под които се е подвизавал Пригожин.

По-късно сходни фрагменти бяха показани във вечерната емисия вести на канала, една от най-популярните в Русия. На кадрите се виждаха и слитъци злато и „ подозрителни пакети с бял прахуляк “, за които „ Россия 1 “ допусна, че може да са опиат.

Освен това в детайли се подсети за криминалното минало на Пригожин.

Първата му присъда е от 1979 година, когато е едва 18-годишен и получава условно две години и половина за кражба. Две години по-късно е наказан на 13 година затвор за обир, като девет от тях излежава зад решетките.

„ Казват, че точно опитът и връзките, които е основал от престъпни престижи зад решетките, са му помогнали да извърви пътя от продавач на хотдог до влиятелен занаятчия на тигана “, пошегува се кореспондентът на „ Россия 1 “, визирайки предишното на Пригожин като доставчик на храна за Кремъл.

Тази роля му донесе и прозвището Готвачът на Путин.

На една от фотосите, показани от съветската държавна телевизия, се вижда чук с надпис „ Използвайте при положение на важни преговори “. Това наподобява е отпратка към бруталното ликвидиране с ковашки чук на човек, който „ Вагнер “ упреква в изменничество през ноември 2022 година

Същата вечер Първи канал на държавната телевизия изказа съмнение, че Евгений Пригожин е обвързван със западното разузнаване, което в този момент се „ срами “ да признае присъединяване си в метежа му.

НТВ, една от трите най-гледани съветски малките екрани, твърдеше, че той е воден от лакомия и престъпните си навици.

„ Това, което се случи, има явни корени в неговата персона, бизнес ползи и незаконното му минало “, заяви телевизията. Що се отнася до хипотетичното благосъстояние на Пригожин, „ битката за истината коства доста пари “, пошегува се НТВ.

Няколко месеца след началото на пълномащабната война на Русия против Украйна публични лица, медии и личната пресслужба на Пригожин отричаха съществуването на „ Вагнер “.

За прочут интервал по-късно държавната телевизия отбелязва присъединяване на „ музикантите “ в „ специфичната военна интервенция “ в Украйна.

Споменаването на „ Вагнер “ съвсем изчезна от държавните медии по времето, когато Пригожин стартира своя „ поход за справедливост “, обещавайки да накаже съветските военни командири, които обвини в непросветеност.

Самият Пригожин, който съвсем не се обажда в социалните медии след протеста, не е коментирал фотосите.

Но един от каналите, свързани с частната му армия, твърди, че не е извънредно за толкоз богат предприемач като Пригожин да притежава безценен дом: „ Какъв е тогава факторът „ уау “ тук? “, попита той.

След като преди този момент отхвърляше да има някакви връзки сред „ Вагнер “ и страната, президентът Владимир Путин – говорейки малко след неуспеха на метежа на Пригожин – съобщи, че страната напълно финансира военната компания, като единствено в интервала от май 2022 година до май 2023 година е похарчила за нея еквивалента на към 1 милиарда $ (787 млн. паунда), оповестява Офнюз.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР