Руската армия обяви, че е завършила отстъплението си от украинската

...
Руската армия обяви, че е завършила отстъплението си от украинската
Коментари Харесай

Русия е приключила изтеглянето си от Херсон

Руската войска разгласи, че е приключила отстъплението си от украинската Херсонска област, което е още един тежък крах за Кремъл след съвсем девет месеца военна акция в Украйна, оповестяват Франс прес и Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.

" В 05:00 ч. московско време (02:00 ч. по Гринуич) завърши предислоцирането на части от съветски бойци на левия бряг на река Днепър ", заяви съветското министерство на защитата, като увери, че не е претърпяло никакви загуби и не е била изоставена нито една единица военна техника.

Районите, от които се отдръпнаха съветските военни, включваха град Херсон - единствената районна столица, която Москва завзе за деветте месеца, откогато нахлу в Украйна.

Кремъл и през днешния ден акцентира, че отстъплението по никакъв метод не е неуспех за съветския президент Владимир Путин. Говорителят на президента Дмитрий Песков съобщи пред кореспонденти, че Москва продължава да счита Херсонска област за част от Русия. Той добави, че Кремъл не съжалява за организирането доскоро повече от месец на тържества в чест на анексирането на Херсон и още три украински области, оповестено за нелегално от интернационалната общественост.

Малко преди съветското изказване канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски дефинира обстановката в Херсонска област като " сложна " и заяви, че Русия е обстрелвала някои от селата и градовете, които украинските сили си върнаха през последните седмици по време на контраофанзивата си в Херсонска област.

Вчера Киев предизвести, че съветските войски към момента могат да трансфорат Херсон в " град на гибелта " и че изтеглянето им оттова ще отнеме най-малко седмица, съобщи Ройтерс.

В изявление в Киев украинският министър на защитата Олексий Резников съобщи, че Русия разполага с контингент от 40 000 души в Херсонска област и разузнаването демонстрира, че нейните сили остават в града, към него и на западния бряг на река Днепър.

" Не е толкоз елементарно да се изтеглят тези войски от Херсон за един или два дни. Като най-малко (това ще отнеме) една седмица ", сподели той.

Резников добави, че сходно евакуиране ще освободи сили и на двете страни да водят сражения на други места. Руската войска под командването на ген. Сергей Суровикин наподобява е станала по-дисциплинирана и брутална след назначението му за нов командващ на съветските сили в Украйна през октомври, добави украинският министър на защитата.

По-рано през днешния ден командващият украинската войска Валерий Залужний съобщи, че украинските войски са напреднали със 7 км през последните 24 часа и са си върнали 12 обитаеми места в южната част на страната.

Ако Русия реализира изтеглянето си от регион, който президентът Владимир Путин разгласи за анексиран преди месец, то това ще бъде най-голямото й оттегляне, откогато силите й бяха отблъснати от покрайнините на Киев през март и ясна смяна в хода на продължаващата към този момент девет месеца война, показва Ройтерс.

Михайло Подоляк, консултант на президента Володимир Зеленски, съобщи през днешния ден, че Русия желае да трансформира Херсон в " град на гибелта ", като за задачата всичко - от жилища до канализация -  ще бъде минирано и възнамерява да обстрелва града от отсрещния бряг на реката.

Предпазливостта на Киев може частично да отразява устрема му да резервира в загадка личните си интервенции, защото възнамерява да нанесе колкото се може повече щети  на хилядите съветски бойци, които евентуално ще би трябвало да се трансферират през реката с фериботи.

Запитан за Херсон в изявление за Си Ен Ен, излъчено през днешния ден, Зеленски съобщи, че не може да даде детайлности, тъй като " аз в действителност желая да има неприятна изненада за врага, а не нещо, за което те са готови ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР