Руска ракета не е прелитала над Румъния. Румънското министерство на

...
Руска ракета не е прелитала над Румъния. Румънското министерство на
Коментари Харесай

Румъния отрича руска ракета да е прелитала в небето ѝ

Руска ракета не е прелитала над Румъния.

Румънското министерство на националната защита разгласи, че ракета, която счита, че е изстреляна от един от съветските кораби в Черно море, е прелетяла на към 35 км от североизточната граница на страната и не е навлязла във въздушното пространство на НАТО.

Ведомството показва, че съгласно доказателствата, събрани от системата за наблюдаване на военновъздушните сили на страната, обектът - евентуално крилата ракета, е навлязъл в териториите на Украйна и Молдова, само че не и на Румъния.

Допълва се, че два самолета МиГ-21 LanceR са изпратени на североизток, ако е нужен отговор до изясняване на обстановката.

По-рано през днешния ден Валерий Залужни, главнокомандващ въоръжените сили на Украйна, съобщи, че две ракети " Калибър ", изстреляни от Черно море, са навлезли във въздушното пространство на Молдова, след което са прелетели през небето над Румъния - страна член на НАТО, и са влезнали в Украйна.

От Министерството на защитата на Молдова оповестиха, че са привикали посланика на Русия в страната Олег Васнецов за пояснение на случая.

Събитието бе от голяма важност на фона на последната ескалация на войната в Украйна, защото в случай че се окажеше, че въздушното пространство на Румъния фактически е нарушено, тя можеше да се позове на Член 5 на НАТО, според който нахлуване против страна членка на Алианса се смята за експанзия против всички членове. Досега този член е употребен единствено след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година

От началото на войната има няколко случая с паднали ракети в прилежащи на Украйна страни.

Последният сходен случай е от 14 януари тази година, когато молдовски граничен патрул откри фрагменти от ракета, паднала в региона на граничния бранш Ларга (Бричани) след поредния масиран обстрел на Украйна от Русия. Това бе третият път, когато фрагменти от ракети от бомбардировките на Украйна падат на територията на страната.

На 5 декември предходната година отломки от ракета паднаха в същия регион.

Аналогичен случай стана и в края на октомври. Тогава руска ракета падна в молдовското село Наславча, откакто беше свалена от противовъздушната защита в прилежаща Украйна по време на поредна серия съветски ракетни удари срещу украински градове.

На 15 ноември пък ракета падна и в село Пшеводов в Източна Полша, покрай границата с Украйна, убивайки двама души.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР