Руска организация, която следи политическите арести и предоставя правна помощ

...
Руска организация, която следи политическите арести и предоставя правна помощ
Коментари Харесай

Кремъл блокира сайта, следящ за политически арести

Руска организация, която следи политическите арести и дава правна помощ на арестуваните, заяви, че държавни регулатори са блокирали уеб страницата й, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е следващият ход в продължаващата от месеци принуда против самостоятелни медии и организации за отбрана на правата на индивида.

ОВД-Инфо заяви, че съветският регулатор на медиите и връзките, " Роскомнадзор ", е блокирал уеб страницата на групата. В Туитър организацията съобщи, че не е била публично известена за решението и не знае повода за действието, като се изключи че то е било разпоредено от съд край Москва в понеделник.

ОВД-Инфо стана известна с щателното си следене и броене на арестите по време на улични митинги в Русия. Активисти за първи път започнаха тази процедура по време на всеобщите митинги, провокирани от парламентарните избори в Русия през 2011 година, които бяха опорочени от многочислени известия за изборни измами, а по-късно сътвориха група, която продължи работата през годините.
свързани новини13809на 15.04.2013
Събираните данни бяха незаменими за новинарските организации, защото съветските управляващи значително премълчават или омаловажават мащабите на всеобщите арести по време на митинги и демонстрации.

OВД-Инфо работи и като група за правна помощ, която изпраща юристи, с цел да оказват помощ на арестувани протестиращи в полицейските сектори и в съдилищата. През септември основана в Швеция интернационална организация за правата на индивида присъди на OВД-Инфо премията " Защитник на гражданските права на годината ". Същия месец съветските управляващи дефинираха групата като " задграничен сътрудник ".

През последните месеци съветските управляващи упражниха напън върху правозащитни групи, медии и обособени публицисти, определейки десетки от тях като задгранични сътрудници. Някои от тях бяха оповестени за " нежелани " - етикет, който слага организациите отвън закона в Русия - или бяха упрекнати във връзки с " нежелани " групи.

През септември OВД-Инфо, дружно с други правозащитни групи, стартира акция за унищожаване на закона за задграничните сътрудници. До края на декември повече от 240 организации и над 260 000 физически лица са подписали петиция, в която законът се разказва като " дискриминационен и противозаконен ".

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР