Руска атомна подводница изплава с отказал двигател във водите на

...
Руска атомна подводница изплава с отказал двигател във водите на
Коментари Харесай

Руска атомна подводница от класа на Курск изплава с отказал двигател до Дания, Русия отрече повреда

Руска атомна подводница изплава с отказал мотор във водите на Дания. Датският флот разказва обстановката като " трагична ", когато гигантската подводница от клас " Оскар-II " - " Орел " се носи с 1,5 възела към остров Сежеро, подготвили се за изтегляне, само че два други съветски военни кораба идват на помощ, оповестява Barents Observer.

Информацията в датските медии не е вярна, разяснява съветски боен източник пред " Спутник ". " Съобщенията от датските медии, че нуклеарната подводница " Орел " е изгубила скорост при прекосяване през зоната на Балтийския пролив на 30 юли, не дават отговор на действителността ", изяснява източникът и добавя, че подводницата е минала проливите като част от група на съветския Северен флот и в този момент " извършват постоянните си задания ".

Barents Observer оповестява, че съветската подводница е плавала дружно с военноморския буксир " Алтай " и ракетен миноносец и транспортен съд за битка с подводници " Вице-адмирал Кулаков " в пренос сред флота от Санкт Петербург към полуостров Кола, когато се появяват проблеми със задвижването и стартира дрейф.

Инцидентът е станал на 30 юли в оживените води източно от втория по величина град в Дания, Архус. " Орел " и двата други кораба на Северния флот са плавали няколко часа по-рано под моста на Големия поясен мост по пътя от Балтийско море към Скагерак.

Близо 30-годишната подводница от клас " Оскар-II " се задвижва от два нуклеарни реактора и нормално е въоръжена с крилати ракети и торпеда. Класът е прочут с година, когато детонация в торпедното поделение взриви предната част на подводницата, която потъна и умъртви всички 118 членове на екипажа на борда по време на обучение в Баренцово море.

" Орел " е една от трите останали атомни подводници от клас " Оскар-II " в Северния флот, всички основани на полуостров Кола.
 20 година от нещастието с
20 година от нещастието с " Курск "

Агенция Франс Прес ни връща към най-голямата военноморска злополука

Както нормално, когато корабите на съветския флот минават през териториални води на Дания, датският флот е нащрек. Патрулният транспортен съд HDMS Diana ескортира съветската подводница и военни кораби. На страницата си във Фейсбук екипажът разказва обстановката като трагична.

" Ескортът от Балтийско море ще остане в историята както трагичен, по този начин и трогателен, защото атомната подводница клас " Орел " - " Оскар-II " имаше проблеми със задвижването и изплава мъртва във водите при Сежеро, където се носеше с 1,5 възела към острова ", написа екипажът на датския патрулен транспортен съд.

Те разказват в детайли, като изясняват по какъв начин са могли да видят членовете на екипажа, излезли на предната палуба на " Орел ", всички носещи избавителни жилетки.

Буксирът на Северния флот " Алтай " се приближи и бяха готови въжета за изтегляне на огромната подводница. MDMS Diana предложи помощ, само че такава помощ бе " учтиво и без изненада отказана ", написа датският флот.

Радиокомуникацията не се осъществяваше непосредствено с подводницата, само че бе отговорено от екипажа на съветския миноносец " Вице-адмирал Кулаков ".

След известно време съветската подводница съумя да се задвижи още веднъж и всички уреди за изтегляне бяха свалени.

" От HDMS Diana деликатно проследихме обстановката на подводницата и мисълта ни бързо се насочи към кино лентата " Ловът на Червения октомври ", когато видяхме всички хора на палубата на подводницата ", сподели екипажът на датския патрулен транспортен съд и добави: " Много вълнуващо да станете очевидци толкоз близо. "
 Военни кораби на Русия наблюдават бойна група на НАТО в Баренцово море
Военни кораби на Русия наблюдават бойна група на НАТО в Баренцово море

Три разрушителя на Съединени американски щати и английска фрегата

Руският флот не е разгласил публична информация за това за какво подводницата е изгубила позиция или дали случаят е обвързван с работата на нуклеарните реактори или други елементи на спомагателните системи.

Пресслужбата на Северния флот няма право да приказва непосредствено с задгранични медии, в това число Barents Observer.

Тъй като задвижването на атомната подводница е възобновено в точния момент, с цел да се избегне по-голяма повреда, корабите на съветския флот продължиха на север към Скагерак, водите сред Дания и южния завършек на Норвегия.

Първоначално подводницата е плавала над водата, само че в този момент е потопена под вода, оповестиха от Норвежкия взаимен щаб пред Barents Observer.

Норвежците наблюдават от близко съветските военни кораби, които в този момент плават на север към родните бази на Северния флот на полуостров Кола. " Винаги е обезпокоително, когато транспортен съд от този вид има проблеми със задвижването ", споделя представителят майор Елизабет Айкеланд от Съвместния щаб.

Тя споделя, че е обикновено съветските подводници по време на такива преноси сред флота да бъдат последвани от лична поддръжка и помощни кораби. " Но също по този начин чакаме съветските управляващи да се свържат с нас, в случай че още веднъж имат проблеми с този или други кораби във води наоколо до Норвегия ", акцентира майор Айкеланд.

Освен нуклеарната подводница " Орел ", няколко други бойни кораба от Северния флот сега плават на север след присъединяване в Главния военноморски церемониал отвън Санкт Петербург на 25 юли.
 Русия ще строи стратегически нуклеарни подводници
Русия ще строи стратегически нуклеарни подводници

Решението е на Кремъл

В момента отвън Норвегия се намират двете атомни подводници " Вепр " и " Княз Владимир ". Докато " Вепр " е многоцелевa подводница от клас " Акула ", " Княз Владимир " е най-новата с балистични ракети на Северния флот от клас " Борей ".

Корабите в групата включват огромния ракетен есминец " Адмирал Устинов ", есминецът " Вицеадмирал Кулаков " и новата фрегата " Адмирал Касатонов ".

Дизелово-електрическата подводница от клас " Кило " " Владикавказ " също отплава насевер към родната си база в Полярни. Последен от Балтийско море излиза огромният десантен транспортен съд " Петър Моргунов ".

Както бе обявено по-рано от Barents Observer, Северният флот съобщи, че Военноморски сили ще организират бойна подготовка, до момента в който пътуват.

" По време на прехода към бази за непрекъснато разполагане корабите на Северния флот ще извършват набор от бойни образователни задачи като част от разнообразни военноморски формирования, които ще бъдат образувани за осъществяване на редица тактически учения ", оповестиха от пресслужбата на Северния флот.

Майор Елизабет Айкеланд споделя, че въоръжените сили на Норвегия следят съветската военноморска група. " Досега не е осъществявана никаква активност с изключение на директно корабоплаване ", споделя тя. Говорителят не посочи настоящето състояние на съветските кораби, само че изясни, че " те се движат по западното крайбрежие на Норвегия ".

Понастоящем Русия не е издала деен NOTAM (Известие до авиацията) за пукотевица с оръжия в Норвежката икономическа зона (ИИЗ). В обновена вест от 2 август пресслужбата на Северния флот споделя, че военноморските групи, които сега плават от Санкт Петербург, ще " продължат да създават планувани задания за бойно образование... и ще проведат поредност от всеобхватни учения за защита и избавяне ".
 Руско-норвежки екип регистрира радиационен теч от руска подводница, потънала 1989 година
Руско-норвежки екип регистрира радиационен теч от руска подводница, потънала 1989 година

" Комсомолец " е на към 1700 метра дълбочина, с изключение на нуклеарен реактор в нея има и две нуклеарни бойни глави
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР