Русия заяви в четвъртък, че иска Великобритания и Франция да

...
Русия заяви в четвъртък, че иска Великобритания и Франция да
Коментари Харесай

Русия към САЩ: Да включим Великобритания и Франция в контрола на ядрените оръжия!

Русия съобщи в четвъртък, че желае Англия и Франция да бъдат включени в по-широките договаряния за надзор на нуклеарните оръжия със Съединени американски щати, като съобщи, че Вашингтон упорства Китай да бъде включен, оповестява " Ройтерс ".

Висши чиновници на Съединени американски щати и Русия се срещнаха в Женева, с цел да възобновят договарянията за облекчение на напрежението сред най-големите сили с нуклеарно оръжие в света, което е на най-ниските равнища след Студената война.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов съобщи, че е неизбежно пълномощията в последна сметка да се обсъдят, за разширението на договарянията за надзор на оръжията и че Москва преглежда Англия и Франция като цели в това отношение.

" Този въпрос закупи изключително значение в светлината на неотдавнашното решение на Лондон да усили оптималното равнище на нуклеарни бойни глави с 40% - до 260 единици ", сподели Антонов.

В обособени мнения заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи, че Съединени американски щати желаят Китай да бъде включен в по-широки договаряния за надзор на нуклеарните оръжия, заяви организация Интерфакс.

Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман и заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков оглавиха делегациите си на срещата в дипломатическата задача на Съединени американски щати в Женева.

Рябков е удовлетворен от консултациите и че Съединени американски щати демонстрират подготвеност за градивен разговор по време на договарянията.

За първи път от близо година страните организираха по този начин наречените договаряния за стратегическа непоклатимост на фона на несъгласия по редица въпроси, в това число контрола над въоръженията.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и съветският президент Владимир Путин се съгласиха да стартират двустранен разговор за стратегическа непоклатимост, с цел да " слагат основите за бъдещи ограничения за надзор на оръжията и понижаване на риска ".

След неофициални съвещания, ориентирани към " установяване на тематики за експертни работни групи " в идващия кръг, двете страни се договориха да се съберат в края на септември, съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Наричайки полемиките " професионални и основни ", той сподели, че американската страна разиска политическите си цели, актуалната интернационална среда за сигурност, " вероятностите за нов надзор на нуклеарните оръжия " и формата за по-нататъшни диалози.

Андрей Баклицки, старши теоретичен помощник в Центъра за напреднали американски проучвания към Московския държавен институт за интернационалните връзки, сподели пред кореспонденти в Женева: " Започваме с новата администрация на Съединени американски щати и започваме съвсем от нулата ".

Очакваше се двете страни да обсъдят кои оръжейни системи и технологии провокират най-голямо безпокойствие.

" Например Русия към момента има терзания по отношение на модификацията на Съединени американски щати на тежки бомбардировачи и пускови установки за изстрелване на балистични ракети ", сподели Баклицки.

Администрацията на Байдън твърди, че Русия едностранно организира нуклеарни опити в нарушаване на мораториума за нуклеарни тествания.

Броят на оперативно разполагаемите нуклеарните бойни глави по света нараства. Тази тревожна наклонност установи Стокхолмският интернационален институт за проучвания на мира (СИПРИ) в годишния си отчет за обстановката с нуклеарните оръжия по света.

В началото на 2021 година Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея имат общо 13 080 нуклеарни бойни глави, което е под една пета от общото количество на нуклеарните оръжия в средата на 1980-те години, когато напрежението по време на Студената война доближи връхната си точка.

Тези цифри включват пенсионирани бойни глави, които би трябвало да бъдат демонтирани. Без тези пенсионирани бойни глави общият нуклеарен боеприпас в международен мащаб е повишен от 9 380 на 9 620 от 2020 до 2021 година.

Съединени американски щати и Русия имат над 90 % от международния нуклеарен боеприпас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР