Русия заяви, че ще продължи да преговаря са ООН за

...
Русия заяви, че ще продължи да преговаря са ООН за
Коментари Харесай

Русия продължава преговорите с ООН за зърнената сделка

Русия съобщи, че ще продължи да договаря са Организация на обединените нации за бъдещето на договорката за експорт на украинско зърно през Черно море, само че няма да предприеме никакви дейности, които нарушават ползите ѝ, съобщи Ройтерс.

Генералния секретар на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване Ребека Гринспан в петък ще посети Москва в опит да помогне за решаването на въпросите към износа на съветски храни и торове, предава Българска телеграфна агенция.

През юли предходната година с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция беше подписано съглашение за възобновяването на износа на украинско зърно през Черно море и Организация на обединените нации се ангажира да помогне на Русия с цел да изнася свое зърно и торове.

Зърното и торовете не влизат в обсега на западните наказания, наложени против Москва, само че съветските управляващи споделят, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застрахователната промишленост са " спънка " за такива доставки.

" Естествено ние сме заинтригувани от това да се съблюдават изискванията на тази договорка, да се изпълнят договореностите, които бяха реализирани преди задоволително доста време, още при влизането в действие на договорката. Контактите в тази връзка не престават “, съобщи през вчерашния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков.
 
Той обаче уточни, че към този момент има доста малко мотиви за оптимизъм, като повтори, че в този момент се водят договаряния. " Руската страна несъмнено ще продължи контактите си с представители на Организация на обединените нации и с други публични лица, разчитайки на това, че всички условия на договорката въпреки всичко ще бъдат изпълнени ", означи Песков.

Миналата седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е изпратил писмо до съветския президент Владимир Путин, в което е имало за цел да предложи " път към усъвършенстване, удължение и разширение ", заяви представител на международната организация.

Гутериш е изпратил сходни писма и на украинския президент Володимир Зеленски, както и на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

" Бях осведомен, че Кремъл се среща с предлагането и че ще има отговор от съветска страна ", съобщи през вчерашния ден генералният секретар на Организация на обединените нации през вчерашния ден по време на посещаване в Найроби.

" Ако ме питате дали съм оптимист, ще ви отговоря с нормалния ми откъс от Жан Моне: не съм оптимистичен, нито скептичен, аз съм решен. Мисля, че това е добре за света. Мисля, че това е и за положителното на странните (по сделката) и Организация на обединените нации ще направи всичко по силите си ", заключи Гутериш.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР