Русия започна тази война, но ако внимателно сте слушали речта

...
Русия започна тази война, но ако внимателно сте слушали речта
Коментари Харесай

Иван Кръстев: Украйна не може да си позволи да спре да се сражава

Русия стартира тази война, само че в случай че деликатно сте слушали речта на президента Путин, вероятно ви е направило усещане, че той приказва за една дълга, в никакъв случай не свършваща война. Това ме кара да мисля, че краткотрайно преустановяване на огъня не значи завършек на войната. Ако през днешния ден Русия престане да се бори, това е краят на войната, само че в случай че Украйна спре да се бори, това е краят на Украйна.

Това коментира  политологът Иван Кръстев. Кръстев проучва световното позициониране на страните по отношение на войната, като съгласно него при започване на втората й година доста от страховете не са се сбъднали. Това съгласно Кръстев е и причина за сериозна смяна в публичното мнение за изхода от войната.

" Социологическото изследване в 10 страни, което организира Европейският съвет за външна политика при започване на годината, демонстрира нещо значимо: усилва се броят на хората, които мислят, че мирът е вероятен само в случай че Украйна завоюва. През май предходната година такова болшинство имаше единствено измежду поляците, а сега такова е преобладаващото мнение и във Англия, и във Франция. Германия е доста разграничена, само че дано да си напомним, че преди една година преобладаващото болшинство споделяше, че най-важното е войната да свърши. И в други европейски страни следим същата наклонност: нараства броят на хората, които виждат мир само след победа на Украйна ", разяснява Кръстев. Според него за смяната в настройките е асъдействало отпадането на част от страховете на хората.

Единият фактор, който въздейства, са украинските военни победи от лятото и есента на предходната година, които убедиха доста повече хора, че украинската победа е допустима ", акцентира Кръстев. Не са се сбъдвали и прогнозите за доста тежка Путинова зима поради зависимостта от газа. " Във всички страни следим и внезапно понижаване на страха от нуклеарна война, а той беше изключително мощен в Западна Европа. От една страна стана ясно, че Китай е изрично против това Путин да употребява тактическо нуклеарно оръжие. Видимо е също, че сходно на обстановката в годините на Студената война, съществува работещ информационен канал сред Съединени американски щати и Русия, който понижава риска от крайни дейности ", разяснява Кръстев.

Според Кръстев изказванието, че Европа е разграничена на Изток и Запад във връзка с войната и че Изтокът е подготвен да стои с Украйна до дъно, до момента в който Западът е доста по-предпазлив и деликатен, е мит. " Всъщност, в случай че погледнете данните, незабавно ще видите, че самият Изток е извънредно разграничен. Тъкмо в няколко източноевропейски страни поддръжката за Украйна е най-слаба. България, Словакия, Румъния също е страна, в която желанието мир да бъде подписан незабавно е доста мощно. По скоро разделянето е сред страните от Северна и Източна Европа, които са директни съседи на Русия и които имат вяра, че единствено съветско проваляне може да подсигурява дълготраен мир в Европа. После: страни като Германия и Франция, които също виждат Русия като опасност за Европа, само че не изключват преговори; и страните от Юг и Юго-Изток, които се опасяват повече от дълга война, в сравнение с от съветска инвазия ", разяснява Кръстев. Според него поддръжката за Украйна в Европа в бъдеще може да бъде подкопана от развиването на военните дейности и възможни съветски победи, от политическата неустойчивост в самите страни-членки, от смяна в позицията на Съединени американски щати и усилване на икономическите страхове.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР