Русия заплаши с ответни мерки по повод плановете на общинските

...
Русия заплаши с ответни мерки по повод плановете на общинските
Коментари Харесай

Русия заплаши Чехия с заради плановете за преместване на статуя на съветски военачалник

Русия заплаши с ответни ограничения във връзка проектите на общинските управляващи в шести пражки регион Бубенец да бъде преместена статуята на руския маршал Иван Конев, написа през днешния ден чешкият вестник " Лидове вести ", представен от Българска телеграфна агенция.

Според изказване на съветското външно министерство това " цинично решение " на общинарите може да навреди на руско-чешките връзки и то няма да остане без отговор. А съгласно чешкият министър на външните работи Томаш Петричек разногласието за статуята на маршала е фактологичен.

Иван Конев е оглавявал частите на Червената войска, изтласкали нацистите от Прага и огромна част на Чехия през 1945 година Паметникът му, повдигнат през 1980 година, когато в Чехословакия към момента има руски войски, постоянно е предизвиквал разногласия. Известно е, че маршалът е взел участие в потушаването на Унгарското национално въстание през 1956 година и в смазването на Пражката пролет през 1968 година

По решение на общинската администрация в шести пражки регион статуята на Конев ще бъде преместена. На нейно място ще бъде повдигнат мемориал за освобождението на Прага през войната.

" Това е въпрос на фактологична полемика. Не виждам място за закани от наказания. Руската страна би трябвало да регистрира, че никой не има намерение да унищожава статуята. Понастоящем общинските управляващи обмислят къде да бъде сложена статуята ", сподели чешкият външен министър Петричек.

Говорителката на министерството Зузана Щихова разясни, че преместването на паметника не опонира на нито едно двустранно съглашение сред Чехия и Русия. " Евентуалното пренасяне е напълно в пълномощията на органа за локално самоуправление ", сподели тя в отговор на изказването на външното министерство в Москва, написа " Лидове вести ".

ТАСС заяви, че посланикът на Русия в Прага Александър Змеевски е бил извикан през днешния ден в чешкото външно министерство във връзка изявления от предходната седмица на съветския министър на културата Владимир Медински по адрес на кмета на Прага 6 Ондржей Коларж. На 6 септември Медински сподели, че някакъв " гаулайтер от локален мащаб " е решил да маха паметника на " освободителя и спасителя на града ". Същевременно Медински похвали чешкия президент Милош Земан като " умен и просветен човек ", който е споделил, че " това е безсрамие и не трябва да се прави ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР