Русия санкционира британски политици и журналисти

...
Русия забрани на 54 британски граждани и хора, работещи за
Коментари Харесай

Русия забрани на 54 британски граждани и хора, работещи за британски организации, да влизат в страната като отмъщение за санкциите на Обединеното кралство срещу нейни граждани, нейното външно министерство казва.

Те включват министъра на културата Луси Фрейзър и главния прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан.

Редица журналисти от BBC, Daily Telegraph и Guardian също са в списъка.

BBC заяви, че „ще продължи да докладва независимо и честно ".

Руското външно министерство заяви, че този ход е в отговор на "агресивното прилагане от Лондон на враждебен антируски курс".

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Г-жа Фрейзър беше санкционирана за „активно лобиране за международната спортна изолация на Русия“, докато държавният министър на отбраната Анабел Голди беше описана като „отговорна за доставката на оръжия за Украйна ".

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна, което Москва отрича.

Г-н Хан каза пред BBC тогава: „Децата не могат да бъдат третирани като плячка от войната, те не могат да бъдат депортирани.“< /p>

Журналистите на BBC включват главния изпълнителен директор Дебора Търнес, водещия и редактор за анализи Рос Аткинс и кореспондента за дезинформация и социални медии Мариана Спринг.

Руското външно министерство заяви, че ще продължи да разширява своя "списък за спиране на достъпа".

Русия вече е забранила на редица британски журналисти и фигури от отбраната, както и стотици избрани британски депутати.

През юни миналата година Клайв Майри и Орла Герин от BBC бяха сред журналистите, които репортажаха от Украйна да бъдат забранени. Генералният директор на BBC Тим Дейви също беше в списъка.

Обединеното кралство е сред западните държави, които наложиха санкции на Русия в отговор на нейното пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г.

Те включват забрана за внос на стоки от Русия като диаманти, нефт и газ.

По-рано този месец британското правителство обяви това, което описа като „най-мащабното действие на Обединеното кралство“, насочено към достъпа на Русия до чуждестранни военни доставки.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Повече от 1000 руски фирми и физически лица са били санкционирани от САЩ, ЕС, Обединеното кралство и други страни.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР