Русия възнамерява да купи 70 милиарда долара (около 4,4 трилиона

...
Русия възнамерява да купи 70 милиарда долара (около 4,4 трилиона
Коментари Харесай

Русия възнамерява да купи десетки милиарди долари в приятелски валути - защо

Русия има намерение да купи 70 милиарда $ (около 4,4 трилиона рубли) в " другарски " валути, написа Bloomberg, базирайки се на план на документ на съветското държавно управление, който не е оповестен публично.

По предварителна информация, покупките на валута ще бъдат най-вече в китайски юани.

Както отбелязва организацията, този проект е получил поддръжка на 30 август на особено заседание с присъединяване на високопоставени лица от държавното управление и Централната банка на Русия, в това число ръководителя на финансовия регулатор Елвира Набиулина.

В продължение на доста години съветската Централна банка е натрупала стотици милиарди долари, евро и други задгранични валути като " въздушна възглавница ", с цел да отбрани стопанската система от съмненията в цените на петрола, написа в обявата.

Обаче " в новата обстановка е много мъчно и нецелесъобразно да се натрупват огромни ликвидни валутни запаси, като защитна мярка при положение на бъдещи рецесии. " Замразените " (от Западните страни) 300 милиарда $ не помогнаха на Русия - в противен случай, те се трансфораха в накърнимост и знак на пропуснати благоприятни условия ", цитира Bloomberg презентация, готова за съвещанието.

В същото време в материалите от въпросното заседание се отбелязва, че закупуването на валути даже на " другарски " страни е проблематично. По-конкретно, продажбата на финансови активи в юани, " ще изисква настрана съглашение с Китай, което ще бъде доста мъчно да се реализира в изискванията на рецесия ".

Други валути, като дирхама на ОАЕ, са обект на " висок политически риск ", защото държавните управления трансформират своите политики. А пък турската лира, на собствен ред, е подложена на съществени опасности от обезценка (обезценяване).
 Задават ли се нови
Задават ли се нови " валутни войни "

Кои са евентуалните участници в тях

Всъщност, задачата на посочената финансова интервенция е да се " обуздае " стремителния напредък на курса на рублата.

Наталия Лаврова, основен икономист на BCS Financial Group в Москва, разяснява, че покупки на 70 милиарда $ в " другарски " валути, могат да тласнат рублата до 75-80 рубли за $, от актуалните равнища от към 60 рубли за $.

" Покупките на валута ще оказват помощ на Русия да ограничи невижданата мощ на действителния обменен курс на рублата, което вреди на експортьорите и на приходите в бюджета. За неутралните страни тези покупки на валута биха обезпечили известна поддръжка за локалните валути и ще оказват помощ за финансирането на вноса на артикули, " счита съветския икономист Александър Исаков.

В цитирания нагоре документ се показва още, че валутните запаси на Русия в юани през 2022 година могат да доближат 180 милиарда $. Руската централна банка спря да разгласява подробна информация за златно-валутните запаси на страната след налагането на глобите - само че по данни към 1 януари, запасите в юани тогава бяха 17%, или малко над 100 милиарда $.
 Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото
Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото

Страдат други валути, софтуерни колоси, и кои още
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР