Русия уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че разпределителната

...
Русия уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че разпределителната
Коментари Харесай

Русия уведоми МААЕ за удари с дрон по Запорожката ТЕЦ

Русия уведоми Международната организация за атомна сила (МААЕ), че разпределителната уредба на Запорожката Топлоелектрическа централа, обвързвана преди този момент със Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ), е била ударена от дронове-камикадзе. Предстои специалистите на организацията да дадат самостоятелна оценка на тази информация. Това се споделя в изказване на организацията, оповестено в петък, оповестява ТАСС.

" Руската федерация, която сега управлява станцията, сподели в писмо до генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси, че " удари с дрон камикадзе " са били осъществени в четвъртък и през днешния ден по разпределителната уредба на ЗАЕЦ, която в предишното беше употребена за обезпечаване на аварийна електроцентрала Запорожие, до момента в който последният подобен електропровод 330 kV не беше развален преди повече от три месеца Генералният шеф Гроси сподели, че МААЕ чака да даде самостоятелна оценка на тази информация, която ще изисква достъп до дистрибутора на Топлоелектрическа централа Запорожие, ", се споделя в изказването.
 АЕЦ Запорожие към момента взима вода за изстудяване от Каховка
АЕЦ Запорожие към момента взима вода за изстудяване от Каховка

Нивото на водата в язовира продължава да спада, в петък сутринта е било 11,74 м

Припомняме, че от началото на войната в Украйна регионът е под непрестанно напрежение. 

Реакторите в окупираната Запорожка атомна електроцентрала към този момент са спрени. Въпреки това горивото в дейните зони на реакторите и в басейните за предпазване би трябвало да се охлажда непрекъснато, с цел да се предотврати разтопяване и изхвърляне на радиоактивни субстанции.

МААЕ посочи, че макар спадането на равнището на водата в язовир Каховка под равнището, което преди се смята за сериозно, Запорожската АЕЦ към момента може да изпомпва вода от язовира за охладителните си системи.

Това ни дава " още малко време, преди да се наложи да преминем към други източници на зареждане за охлаждането на горивните система ", съобщи в четвъртък ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР