Русия успя да проведе успешно първото изстрелване от новия космодрум

...
Русия успя да проведе успешно първото изстрелване от новия космодрум
Коментари Харесай

Първото изстрелване от Восточний бе успешно!

Русия съумя да организира сполучливо първото изстрелване от новия космодрум Восточний, оповестява Роскосмос. Ракетата “Союз-2.1а ” с ускорителен блок “Волга ” и галактически апарати “Ломоносов ”, “Аист-2Д ” и “СамСат-2018 ” излетя в 05:01 ч. българско време тази заран.

По време на изстрелването не беше обезпечено живо предаване от стартовата площадка, евентуално по заповед на Кремъл. Самият Владимир Путин е участвал на старта.

Основният товар от днешното изстрелване бе спътникът “Ломоносов ”. Това е астрофизичен сателит, който ще се занимава с фундаментална просвета и ще би трябвало да учи гама-лъчеви експлоадирания и други високоенергийни феномени.

С новия космодрум Русия най-сетне се чака да придобие самостоятелност от други страни, защото предходният космодрум Байконур остана на територията на Казахстан след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Засега на Восточний е открита единствено една стартова площадка – за ракети “Союз ”. До 2021 година би трябвало да бъде открита и площадка за новите ракети “Ангара ”. От 2023 година от Восточний ще би трябвало да лети новият пилотиран галактически транспортен съд на Русия “Федерация ”, а към 2030 година той ще би трябвало да прави пилотирани полети и до Луната.

Следващото изстрелване от новия космодрум ще е чак в края на идната година, когато друга ракета “Союз ” ще би трябвало да изведе двойка спътници “Канопус-В ”.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР