Русия трябва да стартира първата си мисия до Луната от почти 50 години

...
Планира се Русия да стартира първата си мисия до Луната
Коментари Харесай

Планира се Русия да стартира първата си мисия до Луната от почти 50 години в петък, противопоставяйки я в космическа надпревара с Индия, която също има за цел да приземи лунен кораб този месец

От EMMA BURROWS Associated Press, 10 август 2023 г., 11:40 ч. Украйна.

Очаква се руският лунен спускаем апарат да достигне Луната на 23 август, приблизително същия ден като индийски кораб, който беше изстрелян на 14 юли.

Модулите и на двете страни се насочват към лунния южен полюс, област, където нито един космически кораб не е кацал гладко. Само три правителства са успели да кацат успешно на Луната: Съветският съюз, Съединените щати и Китай.

Роскосмос, руската космическа агенция, заяви, че иска да покаже, че Русия „е държава, способна да достави полезен товар на Луната“ и „осигури гарантиран достъп на Русия до повърхността на Луната.“

„Изследването на Луната не е целта,“ каза Виталий Егоров, популярен руски космически анализатор. „Целта е политическа конкуренция между две суперсили — Китай и САЩ — и редица други държави, които също искат да претендират за титлата космическа суперсила.“

Санкции наложени на Русия, след като тя нахлу в Украйна, затрудняват достъпа й до западни технологии, оказвайки влияние върху космическата й програма. Луна-25 първоначално беше предназначена да носи малък луноход, но тази идея беше изоставена, за да се намали теглото на кораба за по-добра надеждност, казват анализатори. електрониката е по-лека, битовата електроника е по-тежка“, каза Егоров. „Докато учените може да имат задачата да изучават лунната вода, за Роскосмос основната задача е просто да кацнат на Луната. Да възстановим изгубения съветски опит и да научим как да изпълняваме тази задача в нова ера.”

Луна-25 ще бъде изстреляна от космодрума Восточний в Далечния изток на Русия. Космодрумът е любим проект на руския президент Владимир Путин и е ключов за усилията му да превърне Русия в космическа суперсила и да премести руските изстрелвания от космодрума Байконур в Казахстан.

Не е ясно дали Путин ще присъства на изстрелването на спускаемия апарат към Луната. През 2016 г. той присъства на неуспешното изстрелване на ракета "Союз", след което руските медии съобщават, че той сериозно смъмри официални лица.

Предишен индийски опит за кацане на Луната южния полюс през 2019 г. приключи, когато спускаемият модул се разби в повърхността на Луната.

Лунният южен полюс е от особен интерес за учените, които смятат, че постоянно засенчените полярни кратери може да съдържат вода. Замръзналата вода в скалите може да бъде трансформирана от бъдещите изследователи във въздух и ракетно гориво.

„Луната е до голяма степен недокосната и цялата история на Луната е написана на лицето му“, каза Ед Блумър, астроном от Кралската обсерватория на Великобритания, Гринуич. „Той е девствен и не прилича на нищо, което можете да получите на Земята. Това е собствена лаборатория.”

Луна-25 трябва да вземе проби от лунни скали и прах. Пробите са от решаващо значение за разбирането на околната среда на Луната, преди да изградим каквато и да е база там, „в противен случай бихме могли да строим неща и да се наложи да ги затворим шест месеца по-късно, защото всичко е ефективно пясъкоструено“, каза Блумър.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">___

Авторите на Associated Press Марша Дън в Кейп Канаверал, Флорида, и Джим Хайнц в Талин, Естония, допринесоха за това история.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР