„Русия третира България като слабото звено в ЕС, което ще

...
„Русия третира България като слабото звено в ЕС, което ще
Коментари Харесай

България е следващият обект на руска агресия

„ Русия третира България като слабото звено в Европейски Съюз, което ще бъде идващ обект на експанзия “, съобщи в Европейския парламент в Брюксел доцент доктор Момчил Дойчев – съпредседател на Атлантическия съвет.

Той взе участие в конференция на тематика „ Дезинформация и агитация против Европейски Съюз. Ролята на някогашните комунистически секрети служби в Централна и Източна Европа. “

Събитието бе проведено от българските евродепутати Асим Адемов и Александър Йорданов от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП). Участваха деятели и политолози от България, както и евродепутати от Литва и Словакия.

Агресията на Русия против България може би ще се реализира, откакто приключи експанзията в постсъветското пространство, счита Момчил Дойчев.

Той напомни, че преди да стане дипломат в София, Елеонора Митрофанова е оглавявала „ Россотрудничество “ – федералната организация по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, живеещите зад граница сънародници и филантропичното съдействие.

„ След нейното идване в България се интензифицира антиевропейската и антидемократичната агитация у нас. Основните й детайли са фактическо деяние за реституция на властнически практики посредством работа с съществени партии в Народното събрание, посредством хора, които обслужват скрито или по-явно съветските стратегически ползи в България. Русия третира България като captured state („ пленена страна “), в която нейната агентура може да прави умерено своята подривна антиевропейска активност “, посочи атлантикът.

Той бе безапелационен, че се води война. Защото става дума освен за дезинформационни акции, само че и за редица саботажи и даже терористични акции против Български военни обекти през последните 8 години.
Трябва ни и дерусификация
Прокремълската агитация у нас се улеснява заради неналичието на лустрация и на поредна декомунизация. Сега е нужна и сериозна дерусификация.

Макар у нас да са спрени съветски канали като RT и „ Спутник “, българските телевизионни оператори не престават да излъчват десетина съветски тв стратегии, които са най-вече дезинформационни.

Допълнително затруднение за битка с явлението е фактът, че огромна част от популацията у нас знае съветски език.

Руската агитация у нас води до основаването на антиевропейски партии, предизвести Дойчев. Последният образец за това е „ Възраждане “, която откирто приказва за излизане от НАТО и Европейски Съюз. Тя е опасност за националната ни сигурност, само че не среща никаква опозиция от Министерство на вътрешните работи, което се управлява от някогашен член на комунистическите секрети служби, нито от Главна прокуратура, нито от актуалните демократични служби за сигурност.

Отгоре на всичко в медиите непрекъснато се дава думата на водача на „ Възраждане “.

Според Асим Адемов след началото на съветската експанзия в Украйна из обществените медии у нас са изпълзели познати лица – сътрудници и сътрудници на комунистическите секрети служби. Чрез разпространяването на прокремълска агитация те се включват в хибридната война на Москва. Целта им е намаляване на Европейски Съюз.

„ За страдание, в България има доста политици и партии отпред с президента, които водят такава политика “, счита евродепутатът.

По думите на сътрудника му Александър Йорданов най-силни са хибридните офанзиви против някогашните руски спътници. А назначените от президента Румен Радев две служебни държавни управления са целели дестабилизиране на България и връщане в към времената, когато животът ни е зависел от Москва.

„ Влиянието на Русия върху ръководещите партии у нас е толкоз огромно, че те отхвърлиха да дадат оръжие на България “, установи Йорданов.

Европейски Съюз е извънредно рискова организация за режима на Владимир Путин, посочи литовецът Андрюс Кубилюс от ЕНП – някогашен министър председател (2008-2012) на страната си.

„ Европейски Съюз е ентусиазъм за разпространяване на демокрацията в Европа като цяло. Доказателство за това са протестите в Беларус и събитията в Украйна. Кремъл се плаши, че това ентусиазъм може да се популяризира в Русия. Ако бях на мястото на Путин, може би щях да се опасявам доста повече от Европейски Съюз, в сравнение с от НАТО. Пактът е военна организация и по принцип е за отбрана. Но това, което най-вече заплашва режима на Путин е концепцията за народна власт “, счита Кубилюс.
Кремъл желае да сменя централноевропейските елити
Същевременно Кремъл се е прицелил в Централна Европа, тъй като е неудовлетворен от нейния политически хайлайф. Това е декларирал още през 2007 година Константин Косачов – тогава началник на външнополитическата комисия в Думата, по-късно ръководител на „ Россотрудничество “, а през днешния ден – зам.-шеф на Съвета на федерацията.

Косачов декларирал, че упоменатият хайлайф е доста прозападен и че Кремъл ще се опита да го промени. Тактиката била да се извърнат към елементарните хора в съответните страни и да им кажат, че техният хайлайф е направил неверния избор, че Западът е неприятен, тъй като унищожава обичайните полезности. Европа носи със себе си Сорос и ЛГБТ.

Всичко това е било елементарно възприемано от простолюдието, напомни още Ансрюс Кублюс.
Хората са развили детектор на лъжата
Днес обаче в Литва за Съюз на съветските социалистически републики приказват не повече от 10-15 на 100 от популацията, съобщи Раса Юкневичиене – министър на защитата в държавното управление на Кубилюс. Тя управлява работната група на ЕНП за външната политика.

Причина за това по думите й е, че Путин губи осведомителната война.

„ Има и нещо друго. След като прекараха 50 години в комунистическтаа империя на лъжата, доста хора развиха детектор на лъжата “, уточни Юкневичиене.

Литва, Латвия и Естония бяха анексирани от Съюз на съветските социалистически републики през 1940 година и се отделиха през 1990 година

Кремъл обаче употребява и мека мощ в Балтика. Така да вземем за пример преди десетина години направило усещане, че в Литва постоянно идват съветски попгрупи, изпълняващи песни с носталгични текстове за Съюз на съветските социалистически републики. И това става постоянно около значими за алтийската република дати – деня на независимостта или почитането на жертвите от конфликтите във Вилнюс през 1991 година

„ В началото хора от културните среди се съпротивляваха от скъсването на културните връзки с русия. Но културата също е оръжие за въздействие “, е мнението на Раса Юкневичиене.

Путин и подчинените му служби имат двойнствен метод към някогашните руски спътници и западните страни, добави евродепутатката. За образец тя даде Франция, където и крайната десница на Марин льо Пен, и крайната левица на Жан-Люк Меланшон получиха над 20 % на президентските избори преди месец. Това значи, че над 40 на 100 от гласувалите поддържат хора на Путин.
Против „ другата позиция “
Юкневичиене разкритикува и така наречен друга позиция, практикувана от доста западни медии, които канят съветски публични представители да изричат мнение и да разясняват събитията в Украйна.

„ Но това не са просто неистини, а са фейкове. А в този момент си представете да поканите Хитлер или някой военнопрестъпник, с цел да изразят своя разказ за убийства на хора “, сподели литовската представителка.
От 1917 година няма Русия. Има Руска федерация
България е забавна за Кремъл, тъй като публичното мнение е мощно разграничено по въпроси като войната в Украйна, и то доста над междинните стойности за Европа, счита доцент доктор Антоний Гълъбов. Той даде за образец три думи-капсули, употребявани у нас:

„ Брекзит “. Налагането на това разбиране като определение за референдума е първата стъпка. Посланието тогава е било „ да си върнем още веднъж контрола “.

„ Ислямска страна “. Нито е страна, нито е ислямска. Но повтарянето механично усилва резултата на пропагандата.

„ Русия “. Тя обаче не съществува от 1917 година На нито една политическа карта на света, правена отвън Русия, човек не може да види тази страна. Тя се назовава Руска федерация. А това е нещо радикално друго. От идването на власт хората на Путин, в това число създатели като Никита Михалков, основават схващане за Русия като за царска Русия, Съюз на съветските социалистически републики, Оперативно-наблюдателно дело и Руска федерация. И то би трябвало да въплъщава съветската носталгия към империята.

Първата стъпка за противопоставяне на тази агитация е нещата да бъдат наричани такива, каквито са, счита Гълъбов.

Колкото до България, когато се приказва за Русия, не знаем какъв е подтекстът – дали е избавител от турското иго, дали е горест по годините работа в Коми или носталгия по имперските времена.

Днешната дезинформация е изместила тогавашния агитпроп (агитация и агитация – б.р.), добави политологът. Причината е, че през днешния ден Русия няма с какво да ни убеди, че е по-добра. И когато някой не може да покаже, че е по-добър, се пробва да показва, че другите са по-лоши.

Антоний Гълъбов очерта няколко сюжета на противопоставяне на съветската агитация. И най-важният от тях е да предвиждаме дейностите на Путин.

„ Не е правилно, че той е непредвидим. Можем да декодираме идната му стъпка. Както не е правилно, че и Тръмп е непредвидим “, уверен е Гълъбов.

Русия се пробва да въздейства на Източна Европа посредством православието, посочи още той.

На същото мнение и словашкият евродепутат от ЕНП Владимир Билчик, който посъветва да се върви в посока на обособяване на църквата от страната, изключително на Западните Балкани.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР