Русия свали Франция от трона“. С тези думи чуждестранни експерти

...
Русия свали Франция от трона“. С тези думи чуждестранни експерти
Коментари Харесай

Руското зърно пречи на френското влияние в Алжир

„ Русия смъкна Франция от трона “. С тези думи задгранични специалисти разясняват невиждано събитие за Северна Африка – внезапно повишаване на доставките на съветска пшеница за Алжир, пазар, който до момента беше недосегаем за Русия. Как съветските експортьори съумяха да изтласкат обичайните френски снабдители в Алжир?

Франция още веднъж загуби някогашната си колония Алжир – този път не във връзка с територия и запаси, а във връзка с пазара на зърно, който в този момент е ангажиран от Русия. Тонът, с който европейските запаси, отдадени на външната търговия и разбора на африканските пазари, оповестиха това, е не по-малко незабравим от самия факт на загубата на перспективен пазар.

„ Зърно: Русия детронира Франция и се утвърди като най-големият снабдител на Алжир “, е заглавието на уеб страницата на аналитичната обява “Еконострум ”.

„ В Алжир Русия се трансформира в главен снабдител на пшеница през първите шест месеца на сезон 2023-2024... надминавайки цифрата на Европейския съюз, който е привикнал да бъде главен снабдител на страните от Северна Африка “, признава Икономически и финансов съвет на Европейски Съюз ( “Екофин ”), съвещателен орган на Европейския съюз.

Анализаторите на “Екофин ” не показват непосредствено коя страна Русия е обидила по този начин грубо, само че тук няма загадка. Това е Франция, която в миналото притежаваше Алжир и гневно се бореше за надзор над него. В последна сметка принудена да се отдръпна, Франция обаче съумя да възвърне връзките на ново равнище и да се трансформира в един от главните търговски сътрудници на някогашната си колония, в това число в подобен значим бранш като доставките на храни. Но – единствено до неотдавна. Сега този статут (поне що се отнася до зърното) ѝ е лишен от Русия.

И една от аргументите за протичащото се, колкото и да е необичайно, са дейностите на самите френски чиновници, които направиха промени в спецификациите на зърното и удвоиха допустимото наличие на зърнени примеси - от 0,5 на 1%, което не провокира възторг измежду вносителите.

Масло в огъня наля и решението на Националната организация за санитарна сигурност на Франция да забрани необятно потребления инсектицид фосфин. Използва се освен при обработката на зърно - управляващите на страните от Северна Африка (Алжир, Мароко, Тунис, Египет) изискват такава обработка. В противоположен случай транспортен съд, претрупан със зърно, може въобще да не бъде признат.

Може би видимо мощната позиция на Франция като един от най-големите експортьори на зърно в света до неотдавна изиграваше неприятна смешка: „ Всяка година Франция изнася 11,5 милиона тона зърно, което ѝ носи 3,8 милиарда евро. Възползвайки се от спада на износа от Украйна и Русия вследствие на военните дейности, Франция към този момент е четвъртият по величина експортьор на зърно в света “, написа “Експрес ”. Такава беше обстановката преди по-малко от година.

Френските управляващи бяха уверени, че няма закани за техния експорт на зърно. Животът обаче демонстрира, че едно е да постигнеш избрана позиция на конкурентен пазар за малко време, а да я запазиш е напълно друго.

В резултат на това френското държавно управление в последна сметка анулира възбраната за потребление на фосфин, само че времето беше изгубено. Зърното е извънредно значим артикул и опитите за смяна на разпоредбите в придвижване (влошаване на спецификациите, възбрана на главен инсектицид) не могат да се преглеждат от вносителите като нещо друго с изключение на като инструмент за напън, изключително в светлината на комплицираните връзки сред френските и алжирските управляващи.

Така алжирският специалист Хикам Хадум не крие обстоятелството, че „ икономическите желания се припокриват с политически фактори “, а Алжир се притеснява, че „ Франция ще употребява доставките на зърно като фактор за напън “, до момента в който другарските връзки с Русия изключват това.

Статистиката приказва сама за себе си. През октомври 2021 година Франция е изнесла повече от 650 хиляди тона мека пшеница за Алжир. Година по-късно тази цифра към този момент беше 1,05 милиона тона. Въпреки това в края на октомври 2023 година френският експорт на зърно за Алжир се срина, възлизайки на едвам 157 хиляди тона.

Въпреки това Русия съумя да заеме мястото на френските експортьори освен заради грешките на французите. В света има доста снабдители на зърно и би трябвало да се положат огромни старания за увеличение на доставките. Преди година представители на Руския зърнен съюз (РЗС) оповестиха, че Русия е подготвена да обезпечи до 40% от търсенето на хлебна пшеница на Алжир, а през селскостопанската 2022-2023 година африканската страна е измежду водачите в закупуването съветска пшеница.

„ Алжир безусловно влезе в петте най-големи вносители на съветска пшеница, закупувайки 2,1 милиона тона от нея спрямо 28 хиляди тона през последната селскостопанска година “, означи Едуард Зернин, ръководител на Управителния съвет на Съюза на експортьорите на зърно.

Игор Павенски, началник на разбор на външния пазар в “Росагротранс ”, споделя, че Алжир е нараснал износа си на съветска пшеница до 1,6 милиона тона за седем месеца от сезон 2023-2024. Потенциалът за предложение за селскостопанската година е 3 милиона тона, а потенциалът на алжирския пазар е 8 милиона тона. „ В допълнение към пшеницатазапочнаха доставки на ечемик, чийто експорт към този момент доближи 237 хиляди тона този сезон. Вносът на ечемик в Алжир като цяло е невисок - 700-800 хиляди тона годишно, само че Русия стана първа и на този пазар ”, означи Павенски.

А ето какво написа да вземем за пример малийският портал “Малиакт ”: „ Решението за разширение на доставките на съветско зърно беше взето за диверсификация на източниците на доставки и гарантиране на продоволствената сигурност на страната. Руското зърно е освен по-евтино от френското, само че е и с положително качество. Загубата на алжирския пазар е сензитивен удар за Франция. Тази обстановка най-вероятно ще засегне френското селско стопанство и ще има негативно влияние върху французите стопанска система. Фактът, че Русия се трансформира в главен снабдител на зърно за Алжир, отразява изменящия се темперамент на комерсиалните връзки сред страните. Възможно е тази смяна да има значими геополитически и стопански последствия за района.

Това обаче не е всичко. Част от алжирския пазар е износът на твърда пшеница, сегмент, обичайно доминиран от Канада. В момента в Русия има възбрана за експорт на твърди сортове, само че съгласно Павенски в бъдеще Алжир „ може също да стартира да купува твърда пшеница от Русия, чиито цени са доста по-ниски от тази, доставяня от Канада или Съединени американски щати “.

С други думи, съветското зърно има доста положителни вероятности в Алжир. А съгласно Федералния център „ Агроекспорт “ в бъдеще износът на съветска селскостопанска продукция за тази страна може да надвиши 1,5 милиарда $.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7681Доц. Александър Сивилов: Тръмп би могъл да стабилизира Съединени американски щати, търсейки нови съдружници, в това число и РусияАлтернативен Поглед12890Доц. Александър Сивилов: Ако не се направи нещо доста бързо, Европа ще се разпадне стопански!Алтернативен Поглед38521Проф. Дарина Григорова: Съединени американски щати основават центрове на мощ - Съединени американски щати, Европа, Япония - оста на новия международен редАлтернативен Поглед50973Проф. Дарина Григорова: Русия постоянно се завръща на своите исторически територииАлтернативен Поглед18441Георги Първанов: Благодарение на саможертвата на съветските войни, България се появява още веднъж на европейската картаАлтернативен Поглед378309Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед161399Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед125233Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед117935Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед102749Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР