Русия спря участието си в черноморската сделка за износ на

...
Русия спря участието си в черноморската сделка за износ на
Коментари Харесай

Русия обяви, че спира участието си в черноморската зърнена сделка

Русия спря присъединяване си в черноморската договорка за експорт на зърно, заяви Кремъл в понеделник, съобщи " Ройтерс ".

Сделката, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция предишния юли, имаше за цел да облекчи световната продоволствена рецесия, като разреши украинското зърно, блокирано от спора сред Русия и Украйна, да бъде изнасяно безвредно, отбелязва организацията.

Тя беше удължавана няколко пъти, само че. Русия от месеци твърдеше, че изискванията за удължаването ѝ не са изпълнени.

" Всъщност черноморските съглашения престанаха да важат през днешния ден ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред кореспонденти.

" За страдание частта от тези черноморски съглашения, касаеща Русия, не е изпълнена до момента, тъй че действието ѝ е прекъснато ", добави той.

Москва от дълго време се оплаква, че има спънки пред нейния експорт на зърно и торове, макар че те не са били директно глобени от Запада, и показа поредност от претенции, които съгласно нея не са били изпълнени.
" Веднага откакто съветската част от договореностите бъде изпълнена, съветската страна ще се върне към осъществяването на тази договорка, незабавно ", сподели Песков.

Той добави, че решението да не се възобновява договорката не е обвързвано с нощната офанзива по моста сред Русия и Крим, която той назова " терористичен акт " и за която.

Украински военни намекнаха, че офанзивата може да е някаква провокация от страна на самата Русия, само че украински медии цитират неидентифицирани източници, които споделят, че Службата за сигурност на Украйна стои зад случая.

" Това са безусловно несвързани събития. Още преди терористичната офанзива позицията беше заявена от президента Путин ", акцентира Песков.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР