Русия спря изпълнението на едно от ключовите споразумения, донесли на

...
Русия спря изпълнението на едно от ключовите споразумения, донесли на
Коментари Харесай

Краят на зърнената сделка развързва ръцете на Русия


Русия спря осъществяването на едно от основните съглашения, донесли на Украйна милиарди долари - по този начин наречената договорка за зърно

Отказът на Русия да продължи зърнената договорка беше очакван от дълго време. Международната общественост по този начин и не извърши частите от договорката, от които Русия се интересуваше, а Украйна неведнъж предприе стъпки за подкопаване на договорката. Това са офанзиви от демилитаризираната зона на Черно море от безпилотни катери против Севастопол и кораби, охраняващи газопроводи, положени по дъното на морето. Това е детонацията на амонякопровода " Толиати - Одеса " и последната офанзива на Кримския мост.

Зърното, което трябваше да избави народите от най-бедните разрастващи се страни от апетит, беше изпратено основно в Западна Европа. Петте най-бедни страни (Афганистан, Етиопия, Сомалия, Судан и Йемен) са получили единствено 2,5% от изнесеното зърно. Така филантропичната цел на зърнената договорка се оказа бутафорна.

Параметри на договорката

Сделката, подписана на 22 юли 2022 година сред Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна, предвиждаше прекъсване от Русия и Украйна на военните дейности в Черно море в региона на три украински пристанища (Одеса, Южен и Черноморск). Но най-важното беше проведен безвреден кулоар по Черно море от тези пристанища до Босфора за кораби, изнасящи зърно (с прекосяване на надзор от инспектори на Съвместния координационен център, основан под егидата на Организация на обединените нации в Истанбул с присъединяване на Русия и Турция). На съветската страна беше дадено следното :

1. Разблокиране на активи и сметки, блокирани в Европа от съветски компании, свързани със основаването и превозването на храни и торове.

2. Премахване на възбраната за достъп до пристанищата на кораби, пренасящи съветско зърно и торове.

3. Отмяна на рестриктивните мерки върху застраховането и презастраховането на кораби, пренасящи съветско зърно и торове, както и на самите товари.

4. Повторно свързване на " Россельхозбанк " към интернационалната платежна система SWIFT.

5. Възобновяване на работата на амонякопровода " Толиати - Одеса ".

6. Премахване на възбраната за доставка на селскостопанска техника и аварийни елементи за Русия и обновяване на сервизното обслужване на доставената техника.

Споразумението беше подписано в Истанбул от генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, министъра на инфраструктурата на Украйна и министрите на защитата на Турция и Русия.

Ситуацията на международния пазар на храни

Когато договорката за зърно беше подписана, обстановката на международния пазар на храни в действителност изглеждаше заплашителна. Ръстът на цените на зърното (и на храните като цяло) се форсира мощно на фона на експлоадирането на спора в Украйна. През март 2022 година комбинираният ценови показател на ФАО (Асоциацията по издръжка и земеделие на Обединените нации) се увеличи до 160 (индексът на зърнените култури се приближи до 170, а показателят на цените на растителното масло надвиши 210). Сключването на договорката способства за нормализиране на обстановката на пазарите. Освен това обстановката с храните тази година обективно се усъвършенства.

Украйна след преустановяване на договорката за зърно

Украйна е заинтригувана да обезпечи износа на зърно, защото това разрешава да се поддържа селскостопанският бранш на страната, а също по този начин обезпечава данъчни доходи в бюджета. За Киев е значимо и приемането на валута от износа на зърно. От август 2022 година до юни 2023 година Украйна е изнесла 50,6 милиона тона зърно. Зърното се изнасяло с железопътен, авто превоз, през речни пристанища и по море . Благодарение на зърнената договорка по море са изнесени 32,8 млн. тона.

Украйна получи $9,8 милиарда за изнесено зърно. Износът по суша (с трен и камиони) донесе 2,1 милиарда $. Корабоплаването през речните пристанища донесе 2,2 милиарда $. А договорката за зърно донесе 5,5 милиарда $ .

Отмяната му ще удари съществено финансите на Украйна. Въпреки от финансовата помощ от Запада, Украйна получава помощ единствено с доставка на оръжие, друго съоръжение (медицинско, енергийно), връзки и така нататък, а средствата, отпуснати за тази помощ, остават в страните донори.

Европа: хем желае, хем убожда

Сега в Европа няма единение по отношение на украинското зърно. Когато договорката беше подписана, Европа беше заинтригувана да получи на ниска цена зърно от Украйна. На фона на галопиращите цени на газа и електрическата енергия, свиващи се поради това лично произвеждане на торове, цените на зърното (и дружно с хляба) започнаха да порастват, отглеждането на животни се сблъска с възходящи разноски.

В тази обстановка евтиното украинско зърно беше потребно за личното им отглеждане на животни (в Полша, с помощта на него, броят на пилетата и прасетата даже се увеличи), обезпечи допустима цена на производството на фуражи и способства за стабилизирането на пазара на храни.

Но същото зърно сътвори конкуренция за европейското растениевъдство. Сега Полша (както и Словакия и Румъния) са загрижени за проблемите на своите фермери, които страдат от напора на на ниска цена зърно от Украйна. Но те виждат излаз в удължение на възбраната за импорт на украинско зърно от Европейски Съюз.

Такава възбрана беше въведена от 2 май до 5 юни и по-късно удължена до 15 септември . Съгласно тази възбрана свободната продажба на украинско зърно (пшеница, царевица, рапица и слънчоглед) е позволена без квоти във всички страни от Европейски Съюз, като се изключи пет страни от Източна Европа: България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Но земеделците от тези страни се оплакват, че даже позволеният пренос на украинско зърно през тяхна територия има негативно влияние върху вътрешните пазари: част от зърното не доближава границата и се продава в тези страни като импорт от Централна и Западна Европа. Дори като се вземе поради възбраната, наложена от Европейската комисия, вносът на зърно в Полша през първите четири месеца на 2023 година се е нараснал със 168 пъти в съпоставяне със същия интервал на предходната година (при това на царевица - 300 пъти, а на пшеница - 610 пъти).

Прекратяването на договорката за зърно ще принуди Украйна още по-упорито да търси възобновяване/продължаване на износа на зърно по сухопътни пътища . Затова е значимо източноевропейските страни да продължат зърнената договорка.

Русия: Отхвърляне на безполезна договорка

Тъй като Русия не получи съвсем нищо от договорката за зърно, напускането й нямаше да промени доста за страната. За времето, минало от въвеждането на глобите, Русия освен откри успореден импорт, само че и провежда експорт. Това включва експорт на нефт благодарение на " сивия флот " и пренасочване на доставките на въглища и торове. И най-после, износът на зърно от Русия е проведен по нов метод, в това число по коридора Север-Юг през Каспийско море и Иран.

Що се отнася до загубата на украински зърнени доставки от Турция, т огава (при вярно държание на Анкара) те могат да бъдат сменени с съветски зърнени доставки . Може би турците няма да получат такава отстъпка, каквато им бяха дадени от украинските експортьори, само че въпреки всичко съветското зърно, като се вземе поради логистиката, ще бъде по-евтино от другите налични варианти.

Икономически последствия от прекратяването на зърнената договорка

Спирането на износа на зърно по море от Украйна ще има прогресивен резултат върху борсовите цени на суровините - което към този момент се случи . На първо място, това се отнася за царевицата и пшеницата - водачите в гамата зърно, изнесено по договорката през Черноморския кулоар (царевица е изнесла 16,9 милиона тона, пшеница - 8,9 милиона тона). Но цената на пшеницата се колебаеше в диапазона от $680-575 за звук от края на април доникъде на юни с кратковременен скок до $750 в края на юни (въз основа на прогнозата на FAO за понижаване на международната търговия с пшеница). Сега прогнозата се сбъдва - и цените още веднъж ще се повишат. А царевицата може просто да се върне на ценовото равнище, което съществуваше преди последния спад (т.е. от сегашните $515,5 за звук до $650).

Ако погледнете страните получатели на украинско зърно, тогава Китай (1-во място - 7,96 милиона тона), Египет (6-то място - 1,55 милиона тона), Бангладеш (7-мо място - 1,07 милиона тона) и други страни, другарски настроени към Русия, ще усилят покупките на съветско зърно, пречките пред износа на Запад не са изчезнали. Но тези спънки към този момент не са сериозни за доставките в страните, с които търговията на Русия се развива през последните месеци.

Всъщност нищо не пречи на Русия да продава зърното си на Турция (3-то място - 3,24 млн. тона). Няма да има задоволително съветски експорт на зърно за всички, които са спечелили от договорката за зърно. Но това не е належащо. Зърнената договорка не донесе нищо на Русия и в този момент Русия е свободна да избира с кого да търгува зърното си и кого да остави на мира със международния пазар .

Източник: vz.ru

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР