Русия ще бъде принудена да предприеме подходящи мерки, ако Молдова

...
Русия ще бъде принудена да предприеме подходящи мерки, ако Молдова
Коментари Харесай

Русия обеща подобаващ отговор на Молдова, ако подкрепи санкциите на ЕС

Русия ще бъде принудена да предприеме подобаващи ограничения, в случай че Молдова се причисли към антируските наказания на Европейски Съюз . Това съобщи на брифинг представителят на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

По-рано вицепремиерът и министър на външните работи и европейската интеграция на Молдова Нику Попеску разгласи, че Кишинев възнамерява в близко бъдеще да се причисли към спомагателните ограничаващи ограничения , наложени от Европейски Съюз на редица съветски жители.

" Както знаете, сходни стъпки от страна на Европейски Съюз не останаха без отговор от наша страна. Ако и когато Кишинев се причисли към тези наказания, ще бъдем принудени да предприемем подобаващи ответни ограничения против молдовската страна . Бих желала да подчертая че това няма да е наш избор, а по-скоро ще бъде отговор на вражески дейности ", акцентира съветският посланик.

По мотив изказването на Попеску, Захарова уточни, че явно става дума за идното присъединение на Кишинев към така наречен План за деяние на Европейски Съюз за правата на индивида и демокрацията, утвърден от Съвета на Европейски Съюз през декември 2020 година
 Русия подготвила 10-годишна тактика за дестабилизация на Молдова
Русия подготвила 10-годишна тактика за дестабилизация на Молдова

Секретен документ от 2021 година разкрива задачите на Москва

" И още при започване на март, в изказвания на висшия представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, присъединението на Молдова към част от тези решения за наказания се показва като приключен факт. Удивително, нали? Тя е суверенна страна, само че решенията са взети вместо нея и оповестени, макар че самата тя даже още не е взела никакво решение ", означи Захарова.

" Бих желала да схвана дали Европейски Съюз слага каруцата пред коня, или формален Кишинев се бави с формализиране на решенията , взети вместо него в Брюксел. Това е въпрос, на който евентуално самите жители на Молдова биха желали да чуят отговора ", добави тя.

Според Захарова е мъчно да не се забележи по какъв начин в устрема си да получат поддръжката на своите западни медиатори, молдовските управляващи не престават да демонстрират изключително старание в усъвършенстването на своя русофобски дневен ред, а не се лимитират единствено до присъединение към антируските наказания на Европейски Съюз.
 Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова
Кишинев: Русия води хибридна война в Молдова

Според военния министър няма непосредствена военна заплаха

Тя акцентира, че Русия постоянно е гледала на молдовския народ като на другарски надъхан. " Ние сме свързани от доста неща в исторически, както и в актуален подтекст: стопанска система, бизнес, филантропични въпроси, фамилни връзки. Днес Кишинев и неговите западни манипулатори се пробват изкуствено да унищожат всичко това ", посочи Захарова.

Тя увери, че Русия постоянно е била за запазването и взаимноизгодното развиване на многостранните връзки, обогатяващи двете страни и народите им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР