Русия се стреми да се присъедини отново към Съвета по правата на човека на ООН

...
Русия се стреми да се присъедини отново към Съвета по
Коментари Харесай

Русия се стреми да се присъедини отново към Съвета по правата на човека на ООН в избори, които ще се разглеждат като ключов тест за нейното международно положение .

Беше изключен от водещия орган на ООН за правата на човека миналия април, след като силите му нахлуха в Украйна.

Но сега руските дипломати се стремят страната им да бъде преизбрана в съвета за нов тригодишен мандат.

BBC получи копие от документа за позицията, който Русия разпространява сред членовете на ООН с молба за тяхната подкрепа.

Гласуването ще се проведе следващия месец.

В документа, видян от Би Би Си, Русия обещава да намери "адекватни решения за проблемите с правата на човека" и се стреми да спре съвета да се превърне в "инструмент, който обслужва политическата воля на една група страни", разбира се като препратка към Запада.

Дипломати казаха, че Русия се надява да си възвърне известно международно доверие, след като беше обвинена в нарушения на човешките права в Украйна и в собствените си граници .

Украйна в карти: Проследяване на войната Проби ли Украйна през зъбите на дракона?

Последните доказателства за тези злоупотреби бяха представени на Съвета по правата на човека в понеделник в доклад от нейната анкетна комисия за Украйна.

Ерик Моуз, председател на комисията, каза, че има продължаващи доказателства за военни престъпления, включително изтезания, изнасилвания и атаки срещу цивилни.

Отделен доклад преди две седмици от специалния докладчик на ООН за Русия Мариана Кацарова каза, че ситуацията с правата на човека в Русия също се е „значително влошила“, с критици на инвазията е подложена на произволен арест, изтезания и малтретиране.

Съветът на ООН по правата на човека е базиран в Женева и има 47 членове, всеки избран за тригодишен мандат.

На следващите избори, насрочени за 10 октомври, Русия ще се състезава с Албания и България за двете места в съвета, запазени за страните от Централна и Източна Европа.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР