Русия се съгласи да върне четири украински деца на семействата

...
Русия се съгласи да върне четири украински деца на семействата
Коментари Харесай

От 20 000 отвлечени деца: Русия върна четири украинчета на семействата им

Русия се съгласи да върне четири украински деца на фамилиите им като част от договорка с посредничеството на Катар, оповестява Би Би Си.

Репатрирането е част от пилотна скица за връщане на повече от хилядите деца, отвлечени от Русия след пълномащабна инвазия, почнала предходната година.

Най-малкото дете е на 2 години, а най-голямото на 17 години.

Украйна съобщи, че отвлечените от Русия деца са 20 000. Въпреки това се счита, че броят на наложително депортираните е доста по-голям.

Смята се, че до момента единствено към 400 украински деца са се завърнали от Русия, преди Катар да посредничи за връщането на последните четири.

Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин през март, обвинявайки него и комисаря по правата на децата Мария Лвова-Белова в нелегално депортиране на украински деца.

Русия настояваше, че претекстовете ѝ са чисто филантропични, потвърждавайки, че е евакуирала стотици хиляди украински деца, с цел да ги защищити от заплаха.

Връщането на четирите деца ще тества сделката, по която работи Катар, откакто оглави договарянията с Москва и Киев, сподели посланик, поискал да остане неизвестен.

Надяваме се, че ще последват нови репарации, в случай че първото е сполучливо, добави той.

Работата за събиране на децата със фамилиите им ще продължи, сподели Львова-Белова в обява в своя канал в Телеграм. Тя цитира и думите на президента Путин: „ Никога не сме били срещу събирането на децата със фамилиите им “.

Русия също ще помогне за заплащането на разноските за превоз и настаняване, а където е належащо, ще направи и ДНК разбор, добави тя.

„ Те желаят да отделят децата от техните биологични фамилии, да русифицират тези деца, да ги скрият и да ги трансферират в друга етническа група “, сподели по-рано Дария Герасимчук, консултант на украинския президент по правата на децата и рехабилитацията.

 

Източник bTV

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР