Русия се опитва да сключва петролни сделки с индийски рафинерии,

...
Русия се опитва да сключва петролни сделки с индийски рафинерии,
Коментари Харесай

Русия бяга от долара, като продава петрол на Индия срещу валутата на ОАЕ

Русия се пробва да подписва петролни покупко-продажби с индийски рафинерии, употребявайки валутата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), вместо щатски долари, осведоми Ройтерс.

Фактура, с която са се сдобили от осведомителната организация, разкрива, че индийска рафинерия е била помолена да заплати за петролните доставки в дирхами, макар че сумата в началото е била изчислена в долари.

Плащането в дирхами е направено към Газпромбанк посредством Mashreq Bank - нейната обслужваща банка в Дубай.

Най-малко две индийски рафинерии към този момент са направили преводи, употребявайки дирхами, като предстоят още такива, защото комерсиалните компании, употребявани от Роснефт, едвам неотдавна са почнали да молят за заплащания в дирхами.

Този ход е сигнал, че Москва от ден на ден се дистанцира от щатския $ като метод да минимизира резултата от глобите на Запада.

Обикновено доларът е главната валута за интернационална търговия, изключително за първични материали като петрола. Това също по този начин разрешава на Съединени американски щати да оказва политическо и финансово въздействие над други страни, както може да се види от наложените наказания против Москва. Русия обаче се пробва да употребява различни валути.

През март Русия и Индия водеха договаряния за възобновяването на съглашение от времето на Студената война за отбягване на глобите. Използването на рупии и рубли ще разреши на двете страни да вършат бизнес без да употребяват щатския $.

Освен това комерсиалните размери в последните месеци сред юана и рублата скачат, достигайки шестмесечен връх през юни, сочат данни на Bloomberg. Спот търговията сред двете валути е на стойност 48 млн. $ на междубанковия пазар предишния месец.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР