Русия преустанови участието си в сделката, позволяваща износа на украинско

...
Русия преустанови участието си в сделката, позволяваща износа на украинско
Коментари Харесай

Русия преустанови участието си в зърнената сделка

Русия прекрати присъединяване си в договорката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, заяви Кремъл, представен от Ройтерс.

Сделката, подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година, имаше за цел да облекчи международната продоволствена рецесия, като разреши украинското зърно, блокирано от руско-украинския спор, да бъде изнасяно безвредно.

Споразумението беше удължавано няколко пъти, само че изтича през днешния ден. Русия от месеци твърди, че изискванията за неговото удължение не са били изпълнени.

" Фактически черноморските договорености през днешния ден прекратиха действието си ", съобщи пред кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от съветски медии.

" За страдание, частта от тези черноморски договорености, отнасяща се до Русия, до момента не е изпълнена, тъй че неговото деяние е прекъснато ", добави той.

Москва от дълго време се оплаква, че са останали спънки пред износа на нейно зърно и торове, макар че те не попадат директно под глобите на Запада, и показа редица претенции, които съгласно нея не са били изпълнени, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Веднага щом съветската част от договореностите бъде изпълнена, съветската страна неотложно ще се върне към осъществяването на тази договорка ", акцентира Песков.

Той съобщи, че решението да не се възобнови съглашението не е обвързвано с нападението тази нощ против моста сред Русия и Крим, което той назова " терористичен акт " и за осъществяването на което упрекна Украйна.

От своя страна украинските военни допуснаха, че нападението може да е провокация от страна на самата Русия, само че украинските медии цитираха неидентифицирани източници, съгласно които службата на сигурност на страната и Военноморски сили стоят зад детонациите.

" Това са безусловно несвързани събития. Още преди терористичната офанзива позицията беше оповестена от президента Путин ", уточни Песков.

Кремъл също по този начин съобщи, че ще предприеме дейности, които да не разрешат повтаряне на офанзивата против Кримския мост. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР