Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия

...
Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия
Коментари Харесай

Русия прекратява сертификатите на два авиоремонтни завода в България. Заков: Не е изненада

Русия приключва действието на документите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия, заяви на брифинг говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС и БГНЕС.

Става дума за българските " Терем - Летец " и " Авионамс ", както и за чешкото " Лом Прага ".

" Редица страни членки на НАТО и Европейски Съюз не престават да реализират доставки на военна техника за режима в Киев, а също по този начин възнамеряват да правят ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка съветската страна взе решение да приключи действието на документите, издадени на " Лом Прага ", " Терем - Летец " и " Авионамс ", уточни Захарова.
Ще бъде прекратено даването на проектантска и техническа помощ за финансови поправки, поддръжка на комплекти за техническо обслужване и документи, както и доставка на аварийни елементи за хеликоптери Ми.

Захарова съобщи, че фирмите ще бъдат лишени от правото да правят поддръжка и ремонт на хеликоптери съветско произвеждане, заради което съветската страна " се освобождава от отговорността за безвредната употреба на хеликоптерите, ремонтирани в тези компании ".

България разгласи подготвеност да помогне на Украйна с ремонт на техника във военните фабрики, само че отхвърли да изпрати непосредствено оръжия.

" Терем – Летец " е профилиран в ремонт на вертолети- Ми-17, Mи-8, Mи-14ПЛ/БТ, Mи-24В/Д/П, Ми-2 и Ка-26 и други. Заводът е под шапката на военното министерство.

" Авионамс " предлага услуги по капитален ремонт и рационализация на хеликоптери Ми-8 и Ми-17 с военно и гражданско предопределение, хеликоптери Ми-24, както и на редица самолети от видовете Миг, Су и образователните Л39.

" Това не е изненада, аз като специалист съм предупреждавал по този въпрос през 2017 година Нищо ненадейно не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите през днешния ден, се е случвало при започване на 90-те с лицензите за дребните оръжия ”, разяснява проблема военният министър в оставка Драгомир Заков на ексклузивен брифинг във ведомството.
" Нямаме публично подадено писмо от съветската страна, това не е изненада. Това, което стана с газа, се случва с лицензите. В този смисъл има добра вероятност за българските компании, в случай че съумеят да нагласят своята работа тъй че да не употребяват повече такива лицензи ", посочи министърт.

" Още по време на анексията на Крим трябваше да стартираме дейности и да преценим, че тези лицензи няма да бъдат обслужвани. Българските предприятия имат потенциал, въпрос на неотложност е да се търсят други разновидности ", сподели той.

Според Заков днешната вест не значи приземяване на хеликоптерите, защото те са обслужени и имат ресурс
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР