Русия поднови подаването на газ за Европа по най-големия си

...
Русия поднови подаването на газ за Европа по най-големия си
Коментари Харесай

Северен поток заработи отново, но на 40% от капацитета си

Русия възобнови подаването на газ за Европа по най-големия си водопровод, на фона на предизвестия и опасения, че доставките може да бъдат понижени или спрени изцяло.

" Северен поток 1 " излезе от 10-дневна годишна профилактика, само че проработи с понижен потенциал. В сряда Еврокомисията прикани страните-членки да понижат потреблението на газ с 15 % през идващите седем месеца с цел да се оправят с вероятно прекъсване на съветските размери за Европа. Предложението, което ще се дискутира на 26-ни юли, към този момент среща възражения.

" Претекстът за механически проблеми има политическа основа, което е противоположното на гарантиране на енергийната сигурност на Европа. Напротив, Русия се трансформира в възходящ фактор за неустановеност на енергийната система ", съобщи Роберт Хабек - министър на стопанската система и климата на Германия.



През предходната година 40 % от природния газ в Европа е пристигнал от Русия. Най-големият клиент на Газпром през 2020 беше Германия, само че страната понижи зависимостта си от съветското гориво от 55 на 35 %. Берлин възнамерява да се откаже напълно от съветския газ.

" Много неща трябваше да бъдат свършени през миналите години, в този момент да се направи всичко едновременно е мъчно. Трудно е да се трансферира тежестта върху потребителите. Може би би трябвало да се откри краткотрайно решение за облекчение на преходния интервал ", счита Михаела Бойен - жителка на Берлин.



Миналия месец " Газпром " понижи подаването през " Северен поток 1 " с обяснението за забавено връщане поради глобите на основна турбина, ремонтирана в Канада. Машината към този момент пътува към Русия, само че президентът Путин предизвести, че без нея ще има ново стесняване на подаваните размери. Той уточни, че скоро следва и обслужване на различен основен елемент.

" Президентът Путин ясно сподели в Техеран, че " Газпром " е изпълнявал, извършва и ще продължи да извършва всичките си отговорности. Всякакви механически проблеми са резултат от глобите, въведени от самите европейски страни или по-точно от Европейския съюз. Ограниченията не разрешават корекция на турбините в компресорните станции ", сподели Дмитрий Песков - представител на Кремъл.



Испания и Португалия към този момент оповестиха, че не поддържат предлагането на Брюксел за превантивно стесняване с 15 на 100 на търсенето на газ в Европа.

" Ние сме за солидарността, само че от нас не може да се желаят непропорционални саможертви. Ситуацията във всяка страна е друга, тя е резултат от исторически старания, направени и платени от промишлените и битовите консуматори ", разяснява Тереза Рибера - министър на екологичния преход на Испания.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е в Москва за диалози по газовите доставки за страната и кротичък излаз от войната в Украйна, заяви Будапеща. Според 15-годишния контракт сред " Газпром " и унгарския газов оператор от предходната година, страната ще получава 3,5 милиарда кубически метра годишно през България и Сърбия и още един милиард кубически метра по тръба през Австрия.

Тази седмица Сиярто съобщи, че Унгария договаря с Русия за пренасочване на всички количества за страната по дълготрайния контракт през " Балкански поток ", който минава през Сърбия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР