Русия отвори хуманитарен коридор за евакуиране на цивилните от завода

...
Русия отвори хуманитарен коридор за евакуиране на цивилните от завода
Коментари Харесай

Москва обвинява Киев, че саботира евакуацията от завода Азот в Северодонецк

Русия отвори филантропичен кулоар за изтегляне на цивилните от завода “Азот” в град Северодонецк, само че упрекна украинските военни, че саботират евакуацията. Руските сили към този момент управляват по-голямата част от Северодонецк.

Хуманитарният кулоар беше отворен тази заран в 8:00 и ще работи до 20:00ч. На цивилните се предлага да се изтеглят на територията на по този начин наречената Луганска национална република, а украинските военни са призовани да прекратят безсмислената опозиция и да се предадат, като съветската страна подсигурява запазването на живота им и спазването на Женевската спогодба за военнопленниците.

Руските медии упрекнаха украинската войска, че изплозва цивилните за човешки щитове и пречи на евакуацията с минометен и танков обстрел. По данни на локалните управляващи към 500 цивилни и бойци се намират в подземните убежища на химическия цех " Азот ".

По-рано украинският президент Володимир Зеленски сподели, че няма фрапантни промени в борбата за Донбас през последните дни и добави:

" Най-ожесточените конфликти както и преди са в Северодонецк и близко разположените градове и общини. Загубите, за жалост, са мъчителни, само че би трябвало да издържим. Това е нашата страна. Жизненоважно е да издържим в Донбас. Колкото повече загуби претърпи там врагът, толкоз по-малко мощ ще има да продължи експанзията ".

Украйна е получила " към 10 % от оръжията ", които желае от западните си сътрудници, с цел да води война с съветската войска, посочи украински заместник-министър на защитата. Според Анна Маляр, би трябвало да се дефинират ясни периоди (за доставките), тъй като всеки ден закъснение заплашва живота на повече украински бойци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР