Русия оценява балансираната политика на Китай към Украйна, подкрепя политиката

...
Русия оценява балансираната политика на Китай към Украйна, подкрепя политиката
Коментари Харесай

Путин в разговор със Си Цзинпин: Опитите за създаване на еднополюсен свят придобиха грозен характер

Русия прави оценка уравновесената политика на Китай към Украйна, поддържа политиката на Пекин за " Един Китай " и се опълчва на американските провокации в Тайванския пролив, съобщи през днешния ден съветският президент Владимир Путин пред китайския водач Си Дзинпин. Двамата разговаряха в границите на среща на върха на Шанхайската организация за съдействие в Самарканд, Узбекистан. Сред останалите участници са ръководителите на Индия, Пакистан, Турция, Иран и четири някогашни руски републики от Централна Азия.



Лидерите на Русия и Китай се срещат за първи път персонално след началото на войната в Украйна и то в разгара на напрежението сред двете страни и Запада. Русия се пробва да форсира завоя си към Азия и да потвърди, в това число посредством сегашния конгрес, че не е в интернационална изолираност, разяснява Франс прес.

Си Цзипнин е на първо посещаване в чужбина от началото на пандемията. През град Самарканд в миналото е минавал Пътя на коприната. Китайският водач се приготвя за основен партиен конгрес другия месец, на който се чака да получи невиждан трети мандат.

Срещата Путин - Си Цзинпин наподобява и като предизвикателство към Вашингтон, който има водеща роля в глобите против Русия и военната помощ за Украйна, а визитите на високопоставени американски представители в Тайван разгневиха Пекин. Руската дипломация предизвести през днешния ден, че в случай че Съединените щати доставят на Украйна дълкобойни ракети за установките Хаймарс, ще се трансфорат в страна в спора. Китайският водач назова съветския си сътрудник " остарял другар ".



" Опитите за основаване на еднополюсен свят неотдавна получиха безусловно противен темперамент и са безусловно неприемливи ", съобщи Владимир Путин - президент на Русия

Путин уточни, че " тандемът Москва - Пекин " играе " основна роля " за обезпечаване на световна и районна непоклатимост.

" В условия на изменящи се свят, ера и история, Китай желае да работи с Русия и като велика мощ да играе водеща роля за вдъхване на непоклатимост и положителна сила в свят, обзет от обществени разтърсвания ", акцентира Си Цзинпин - президент на Китай.

Иран подписа меморандум за присъединение към Шанхайската организация за съдействие. Документът приближава страната до пълноправно участие. Пред иранския си сътрудник Ебрахим Раиси, съветският президент означи, че завършва подготовката на нов огромен двустранен контракт. Делегация от 80 огромни съветски компании ще посети Иран другата седмица, заяви Владимир Путин.



фотоси: БГНЕС

Руският експорт на газ за Европейския съюз тази година ще намалее с 50 милиарда кубически метра, уточни по-рано съветският вицепремиер Александър Новак. Миналата година размерите съветско синьо гориво за 27-те са възлизали на 150 милиарда кубически метра. Преди войната в Украйна Русия доставяше 40 % от газа на Евросъюза, в този момент този дял е паднал на 9 %, като Москва акцентира механически проблеми поради западните наказания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР