Русия отдава голямо значение на развитието на хиперзвуковите системи на

...
Русия отдава голямо значение на развитието на хиперзвуковите системи на
Коментари Харесай

Хиперзвуковото оръжие провокира надпревара във въоръжението по целия свят

Русия отдава огромно значение на развиването на хиперзвуковите системи на въоръжение. Това нееднократно е заявявано пред международната общност от съветския президент Владимир Путин.

Според информация, налична за международната преса от авторитетни източници в Министерството на защитата на Руската федерация, до 2020 година съветската войска ще получи хиперзвуков хвъркат блок, както и крилата ракета с въздушно базиране.

Американската преса обръща внимание на ограниченията на Китай, който също работи в региона на хиперзвуковите ракети. Китайските инженери основават хиперзвукови ударни системи настойчиво, поредно, написа "Поглед инфо ".

През 2014-2016 година бяха извършени седем летателни тествания на военния хиперзвуков дрон DF-ZF (възможно е ракетата DF-17 да се е появила вследствие на развиването на този проект).

Изстрелванията са извършени от космодрума “Тайюан” в провинция Шанси. Тези седем изстрелвания бяха сполучливи.

Както знаете, през 2018 година КНР сполучливо тества хиперзвуков аероплан, който може да се употребява по разнообразни способи. Това е съществено предизвикателство пред американския военно-промишлен комплекс.

Преди две години китайците изпитаха ракета със междинен обхват с хиперзвуков глайдер. Според американското разузнаване новата китайска ракета DF-17 първо се изстрелва от маршови мотори по балистична траектория, а по-късно благодарение на HGV се спуска и се придвижва непосредствено към посочената цел.

На 1 ноември 2017 година е изстреляна ракета от космодрума “Тайюан”, който се намира в пустинята Гоби в самостоятелната област Вътрешна Монголия. Мишената е изумена в самостоятелния регион Синдзян Уйгур. За 11 минути ракета измина съвсем 1500 километра с хиперзвуковия плане

Според американското разузнаване, ракетата DF-17 има обхват от 1800 до 2500 км. Тя може да доставя освен нуклеарни, само че и стандартни бойни глави. Възможно е завършването на DF-17 да бъде завършено сполучливо през 2020 година и тогава КНР да стартира да доставя нови оръжия на ракетните сили.

Американските военни специалисти са загрижени от обстоятелството, че до момента Съединени американски щати не могат да се опълчват на технологията на главните си политически съперници.

Америка няма средства за отбрана против хиперзвукови оръжия, които са способни да ускорят до пет пъти по-бързата скорост на звука, т.е. малко повече от миля в секунда.

Поради високата скорост на полета, маневреността и забележителния обсег на деяние, такова оръжие е доста мъчно да се открие благодарение на противовъздушна защита и затова да се унищожи.

Хиперзвуковото хвърчене на дребна височина е огромно предизвикателство за актуалните радарни технологии, които обезпечават противоракетна защита.

Такава ракета е доста по-трудна за разкриване и даже в случай че то е сполучливо, ще има доста по-малко време да се унищожи, спрямо ракета, летяща по балистична траектория, която минава през горната атмосфера.

Какви ограничения подхваща американският защитителен комплекс в отговор на заканите от Китай и Русия? “Локхийд” е основал конфиденциален отдел, който тества нови хиперзвукови самолети на полигона край Палмдейл, Калифорния.

Експертите на Пентагона увериха пресата, че Америка безусловно е на прага на хиперзвукова гражданска война. С стартирането на серия от нови хиперзвукови самолети от “Локхийд” в света, ще стартира нова епоха във военната авиация, защото хиперзвуковата скорост е съвсем равна на невидимостта.

Пентагонът чака стратегическият шпионин “Локхейд” SR-71 да бъде сменен от хиперзвуков разследващ аероплан, който ще бъде с размерите на F-22. Редовните му полети могат да стартират още през 2020 година.

Американската войска може също да получи свръхзвукови далекобойни оръжия, които ще влязат на въоръжение до 2040-те, Пентагонът чака да получи хиперзвукова ударна платформа, способна да прави и наблюдаване, и да доставя бойни глави към задачата.

Започва работа компанията “Боинг”, която вкара концепцията за хиперзвуков пътнически аероплан. Според пресслужбата на компанията бъдещият цивилен аероплан ще може да транспортира 32 пасажери и екипаж.

Опростената форма на фюзелажа на самолета ще сведе до най-малко звуковия удар при превъзмогване на звуковата преграда. Дизайнерите на “Боинг” виждат в напълно близкото бъдеще това средство за въздушен превоз.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР