Русия опитва да увеличи дела си на газовия пазар, като

...
Русия опитва да увеличи дела си на газовия пазар, като
Коментари Харесай

Eнергийни експерти: България е най-добрият избор за „Турски поток“

Русия пробва да усили каузи си на газовия пазар, като продава непосредствено и основава нови направления за продажба. Това е значимо за страни като Турция, България или Гърция, разяснява за БНР доцент Азиме Телли, учител по интернационалните връзки и експерт по енергийна геополитика от университета в Мерсин.

Някои специалисти показват, че директните доставки – без медиатори и обходни направления – способстват за енергийната сигурност. Критиците на плана обаче считат, че „ Турски поток “ ще докара до по-голяма взаимозависимост от Русия.

По думите на доцент Телли, Турция няма да закупува спомагателен газ по газопровода „ Турски поток “.

„ Няма смяна в общото количество употребяван съветски газ, то е същото. Промяната в маршрута обаче е значима за Турция. Знаете за проблемите сред Русия и Украйна. Турция се пробва да подсигурява енергийната си сигурност, защото ние имаме население от над 80 млн. души и разрастваща се стопанска система “, показва Телли.

С нея е склонен и проф. Волкан Едигер - шеф на Центъра за енергетика и стабилно развиване в Истанбул и някогашен консултант по енергийни въпроси към президентството на Турция.

„ Проектът е добър за двустранните връзки, тъй като ще ги развие. Всички печелят от него и той може да се употребява като един от инструментите за насърчаване на двустранните връзки във всички сфери “, разяснява Едигер.

Азиме Телли обаче добавя, че от турска позиция също по този начин съществуват и моменти, които не наподобяват удобно за ползите на страната.

„ Ако някой прочете договорите, ще види, че те не трансформират Турция в газов хъб. Няма същинска смяна в статута на Турция на газовия пазар. Споразуменията са единствено за пренос на природен газ, ние нямаме право да го продаваме на трети страни, единствено печелим опцията да пренасяме съветски газ към Европа. Друго, което заслужава внимание, са цените, тъй като няма смяна в това, което Турция заплаща на „ Газпром “. Турция сега минава през стопански компликации и би трябвало разноските ни за енергоресурси да бъдат лимитирани “, акцентира тя.

Това обаче е краткосрочно събитие, акцентира Волкан Едигер. По думите му турската консумация на газ непрекъснато се усилва. Според него България е най-логичният избор.

„ Преди няколко месеца един от представителите на „ Газпром “ съобщи, че за тях България е най-хубавата алтернатива. Моето персонално мнение е същото. Българските енергийни потребности могат да бъдат задоволени от тази тръба и излишък да бъде изнасян към Балканите и Италия, която е крайната дестинация “, заключа Едигер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР