Русия обвини днес Киев, че се опитва да вземе Европа

...
Русия обвини днес Киев, че се опитва да вземе Европа
Коментари Харесай

Москва: Украйна взема Европа за заложник, обстрелвайки Запорожката ядрена централа

Русия упрекна през днешния ден Киев, че се пробва " да вземе Европа за пленник ", обстрелвайки Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

В изказване съветското външно министерство уточни, че желае Международната организация за атомна сила (МААЕ) да посети централата, която е най-голямата в Европа, само че Киев блокира възможна аудиенция.

" Те вземат цяла Европа за пленник и нямат нищо срещу " да я подпалят ", с цел да угодят на нацистките си идоли ", сподели говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Русия твърди от месеци, че военната ѝ инвазия в Украйна има за цел да я " денацифицира " - нещо, което Киев и западните водачи отхвърлят, потвърждавайки на собствен ред, че с дейностите си Москва цели да смъкна украинския президент Володимир Зеленски от власт и да завземе огромни територии в източна и южна Украйна.

Запорожката АЕЦ се трансформира в следващата гореща точка в почналия преди месеци спор, а Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрелите против централата през последните дни.

Ядрената централа се намира на следена от Русия територия, само че е ръководена от украински личен състав.

Москва споделя, че е направила всичко допустимо, с цел да улесни посещаване на МААЕ в нуклеарната централа, само че Киев наподобява счита за " потребно да държи МААЕ настрани ".

Захарова насочи също нападки против интернационалната общественост за това, че отхвърля да разкритикува Украйна за офанзивите.

" Лидерите на Организация на обединените нации и МААЕ още веднъж и още веднъж не смеят директно да назоват източника на опасността. Те показват своето отвращение да посочат с пръст Киев ", сподели говорителката на съветското външно ведомство.

Украйна прикани за определяне на демилитаризирана зона към централата, а генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че офанзивите против нуклеарни уреди са " гибелен акт ".

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР