Русия наскоро засили атаките срещу Украйна с помощта на стратегически

...
Русия наскоро засили атаките срещу Украйна с помощта на стратегически
Коментари Харесай

Какво означава излитането на руските Ту-22МЗ, Ту-95, МиГ-31К и колко време остава до атаката?

Русия неотдавна ускори офанзивите против Украйна благодарение на стратегически самолети, по-специално бомбардировачи Ту-95, Ту-22М3. В същото време излитания на противников МиГ-31К могат да сковават работата на множеството институции и организации за няколко часа, а тук-там тези изтребители изстрелват аеробалистични „ Кинжали “, заяви.

⚡️Urgente | Los bombarderos estratégicos rusos Tu-95MS despegan con decenas de bombas.

⚡️En este momento siete bombarderos estratégicos y decenas de drones despegaron hacia territorio ucraniano
— ECSaharaui (@ECSaharaui__)

РБК-Украйна предлага да разбере какви са тези самолети, каква опасност съставляват и какъв брой време имат украинците да се приютят при положение на нахлуване.

По време на подготовката на материала са употребявани следните материали: известия на Военновъздушни сили и Генералния щаб на въоръжените сили, порталът Defence Express, UA War Infographics Telegram канал, wikipedia, „ Военни “.

Ту-22МЗ (по кодификацията на НАТО - Backfire) е руски и съветски стратегически бомбардировач с ракети с огромен обхват на деяние и изменяща се геометрия на крилото.

Russie: Les régiments de bombardiers stratégiques Tu-95MS & bombardiers supersoniques Tu-22MZ ont réalisé des vols dans la région de l`Amour.
— Rebecca Rambar (@RebeccaRambar)

Предназначен е за заличаване на морски и наземни цели с крилати ракети, авиационни бомби. Може да носи нуклеарни оръжия.
Ту-22М2, който е създаден от 1972 до 1984 година и е изведен от употреба в средата на 90-те години на предишния век, модификацията Ту-22М3 стартира да се създава от 1978 до 1993 година и към момента се употребява.

Това е създаването на OKB O.M. Туполев, създаден в Казанския авиационен цех Горбунов. Първият полет на Ту-22М3 се състоя на 20 юни 1977 година, а от 1978 година беше пуснат в серийно произвеждане, което беше спряно през 1993 година През този интервал са издигнати 268 такива самолета.

Като цяло Ту-22М3 е основан за нуклеарна война. Този свръхзвуков бомбардировач трябваше да изстреля три свръхзвукови ракети Kh-22 едновременно, да вземем за пример, против американски самолетоносач от разстояние по-малко от 600 км.

Освен това този аероплан може да носи свободно падащи бомби, един залп от които е в положение да покрие повърхност, равна на 35 футболни стадиони. Освен това Ту-22М3 може да удари дребна постройка с една бомба от височина 10 километра.

Ракетата Kh-22 е предопределена за нахлуване на самолетоносачи и авионосни ударни групи с потребление на нуклеарна (специална) или осколково-фугасна (конвенционална) бойна глава.

Големият обхват на тези ракети разрешава на Ту-22М3 да нанася удари, без да навлиза в обсега на Противовъздушна отбрана на Украйна, което е значителен проблем, само че въпреки всичко имаше случаи на провали на страните.

Радарната система за ориентиране на тези ракети е толкоз примитивна, че може да снима единствено обект от вида „ обособени индустриални здания “ на фона на земята. Тоест, даже Съюз на съветските социалистически републики разбра, че действителната успеваемост на Х-22 за поразяване на градове от военна позиция е покрай нула.

Тази ракета е доста сложна за прихващане. Първо се издига на височина 22,5 км, ускорявайки се до 4 Маха (над 4000 км/ч), а в региона на терминала нападна под ъгъл със скорост 2 Маха (над 2000 км/ч). Далечината на изстрелване на X-22 е към 500 км, на процедура тази отдалеченост е още по-малка заради нуждата от хващане на задачата с радара. Следователно най-ефективното средство за противопоставяне на ракетите Х-22 е свалянето на самите носители с изтребители.

Както акцентира по-рано Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, макар обстоятелството, че полетът на аероплан Ту-22М3 към държавната граница на Украйна може да бъде открит авансово, времето на полета на ракетата до задачата е въпрос на минути. Поради това времето за напредване до убежището след изстрелването на ракетата остава малко.

Ту-95 и ракети Х-101, Х-555, Х-55

Ту-95 (по кодификацията на НАТО - Bear) е стратегически бомбардировач-ракетоносец, създаден и признат на въоръжение в Съюз на съветските социалистически републики през 50-те години на предишния век (серийното произвеждане на Ту-95 в базовата версия стартира още през 1954 година, а службата стартира още през 1954 година като 1956 година Но сред " главните " Ту-95 и Ту-95МС има 30 години произвеждане и разнообразни усъвършенствания, към 10 серийни модификации).

Основната задача на Ту-95 беше да унищожи стратегически обекти надълбоко в тила на врага. По-късно Русия пусна по-нови версии на този аероплан - Ту-95МС и Ту-95МСМ, както и Ту-160.

От открити източници е известно, че към 2021 година Русия е разполагала с към 60 самолета Ту-95МС. Изданието Defense Express отбелязва, че действителният брой на тези стратегически бомбардировачи на Руската федерация е доста по-малък.

В момента съветската войска е въоръжена с Ту-95МС и Ту-95МСМ. Ако първият може да носи до 6 ракети Х-555 на вътрешни възли на окачване, а също и да изстрелва ракети Х-55, то по-новият Ту-95МСМ към този момент може да носи по-модерна крилата ракета, като Х-101.

Основната характерност на този аероплан и изстрелваните от него ракети е, че могат да прелитат хиляди километри. Например обсегът на полета на Х-555 и Х-55 е до 2500 км, а на Х-101 - до 5000 км. Последният развива скорост до 720 км/ч.

Традиционно преди нахлуване с тези ракети групите за наблюдаване и формалните осведомителни запаси на Военновъздушни сили на Въоръжените сили на Украйна оповестяват, че редица стратегически бомбардировачи Ту-95МС са изхвърчали от летище " Оленя " в Мурманска област на Русия Федерация. Това значи, че украинците имат задоволително време да се прикрият, до момента в който тези самолети стигнат до точките на изстрелване и надлежно да извършат тези изстрелвания на ракетите към задачата.

Според специалисти става въпрос за 1-1,5 часа. Тоест, когато кажат " изстрелване на Х-101 " - след час - час и половина те ще бъдат във въздушното пространство на Украйна. Така че има време за реакция.

Трябва да се означи, че крилатите ракети с въздушно изстрелване Х-101/Х-555/Х-55 могат да бъдат свалени от Украйна с налични средства за Противовъздушна отбрана. Единственото нещо, което не трябва да се отхвърля, са вредите, които отломките могат да причинят.

МиГ-31К и " Кинжалите "

МиГ-31 (кодификация на НАТО - Foxhound) е руски двуместен свръхзвуков изтребител-прехващач за далечни дистанции. Това е осъвременена версия на руския едноместен изтребител МиГ-25 от 70-те години.

This video describes the increasing military activities involving MiG-31K aircraft over Ukraine, highlighting their role in daytime bombings, specifically mentioning a recent incident in the Lviv Oblast.

1/2
— News from Ukraine (@uasupport999)

Обещаващият аероплан е основан на първо място за покриване на територията на Съюз на съветските социалистически републики от въздействието на крилати ракети от Арктика, където не е имало непрестанно радиолокационно поле.

Днес този аероплан е предопределен за прихващане и заличаване на въздушни цели на дребна, междинна и огромна надморска височина. Може да работи когато и да е на деня и при всевъзможни метеорологични условия.

Самолетът има забележителен брой модификации. Но си коства да се съсредоточим върху МиГ-31К, който след пълномащабното навлизане, Русия постоянно употребява.

Трябва да се означи, че на първите стадии на паниката имаше единствено по 20 минути, защото тогава в съветските Военновъздушни сили се практикуваха единствено политане и кацане на МиГ-31К. Тогава съветските водачи започнаха подготвителни полети за 1,5 часа. Но през есента на предходната година руснаците постоянно започнаха да зареждат самолета във въздуха, което усили времето, прекарано на тази машина в небето. Поради това президентът Володимир Зеленски разпореди да се откри решение, тъй че няколко часа полети на МиГ да не сковават цяла Украйна.

И макар че точните характерности на МиГ-31К остават неразкрити, е изцяло допустимо да се вземат за основа параметрите на елементарния МиГ-31. А в формалните спецификации от Министерството на защитата на Руската федерация се показва, че оптималната дълготрайност на полета на МИГ-31 с окачени резервоари е 3,6 часа, с дозареждане във въздуха - 7 часа.

Тези изтребители са носители на Kh-47M " Кинжал " и R-37.

Х-47М " Кинжал " е съветски хиперзвуков зенитно-ракетен комплекс, сходен на външен тип на балистичната ракета " Искандер " ОТРК.

Заслужава да се означи, че обособена рационализация на МиГ-31К е предопределена за изстрелването на " Кинжалите ". Максималният обхват на проваляне на комплекса МиГ-31К е 2000 км. Освен това изтребителят може да носи единствено една ракета " Кинжал ".

Що се отнася до Р-37, това е руска ракета въздух-въздух с огромен обхват от над 300 км.

Обърнете внимание, че ракетата „ Кинжал “, която съветската агитация назовава „ хиперзвукова и неуязвима за ПВО/ПРО “, въобще не е такава ракета. В последна сметка комплексите Patriot и SAMPT-T могат елементарно да се оправят с него. Това беше потвърдено в нощта на 4 май 2023 година Тогава украинските военни съумяха да смъкват за първи път аеробалистичния " Кинжал ".

Но не би трябвало да се не помни, че тази ракета носи бойна глава от 500 кг и си остава доста разрушително оръжие.

Лошата вест също е, че сред известието за изстрелването на тези ракети и известията за детонации в разнообразни райони минаха няколко минути.

Авторите на канала Telegram UA War Infographics пресметнаха какъв брой ракети " Кинжал " летят до разнообразни градове на Украйна. Например, в случай че изстрелването стане от въздушното пространство на Липецка област на Руската федерация, той ще доближи до Киев за 3,2 минути, а до Чернигов и Днепър за 2,7 минути.

" Кинжал " ще лети до Виница за малко повече от 4 минути - 4,1 минути. Той ще доближи до Старокостянтинов, Хмелницка област, за 4,4 минути от момента на старта, а до Одеса - за 4,5 минути.

Ако бъде изстреляна от Липецка област на Руската федерация, тази ракета ще лети до Лвов за 5,4 минути. Жителите на Ужгород ще имат най-дълго време да стигнат до приютите - 6,3 минути.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР