Русия нанесе днес ответни удари след това, което според нея

...
Русия нанесе днес ответни удари след това, което според нея
Коментари Харесай

Русия нанесе най-тежките ракетни удари в Украйна от месеци насам

Русия нанесе през днешния ден ответни удари по-късно, което съгласно нея е украинска терористична офанзива против жизненоважен мост. Това са най-масираните съветски набези против Украйна от месеци, показва Асошиейтед прес.

Смъртоносният обстрел, засегнал доста градове, унищожи цивилен цели, прекъсна тока и водата в тях, срути здания и умъртви минимум 11 души. Украинската работа за изключителни обстановки заяви, че 64 души са ранени при утринните офанзиви, нанесени по време на час пик от въздуха, морето и сушата и засегнали минимум 14 района - от Лвов до Харков.

Много от ударите са нанесени надалеч от фронтовите линии. Въпреки изказванията на Русия, че ракетите са били ориентирани към военни и енергийни уреди, някои удариха жилищни региони и цивилен обекти, до момента в който хората отиваха на работа и учебно заведение. Пострада детска площадка в центъра на Киев, обиден бе университет. Андрий Ермак, старши консултант на президента Володимир Зеленски, сподели, че ударите от военна позиция на процедура са безсмислени, а задачата на Русия е да провокира " филантропична злополука ".

Руският президент Владимир Путин сподели, че неговите сили са употребявали " прецизни оръжия ", с цел да нападат основна енергийна инфраструктура и военни командни уреди като възмездие за терористичните, съгласно него, дейности на Киев. Като част от опитите си да отблъсне нападащите съветски сили в събота Украйна нанесе удар по основен мост сред Русия и анексирания Кримски полуостров, което Путин дефинира като " терористичен акт ". Той даде обещание корав и симетричен отговор, в случай че Украйна извърши нови набези, заплашващи сигурността на Русия. " Никой не би трябвало да се съмнява в това ", увери съветският президент на съвещание на Съвета за сигурност на Русия.

Путин е подложен на мощен вътрешен напън да предприеме по-агресивни дейности, с цел да спре значително сполучливата украинска контраатака и да реагира пламенно на съботната офанзива против Керченския мост, който бе издигнат, с цел да се утвърди анексирането на Крим през 2014 година

Путин все по-често употребява термина " терористични " за дейностите на Украйна, което може би приготвя почвата за още по-драстични дейности, отбелязва АП. Но в днешната си тирада съветският президент, чиято заповед за частична готовност предишния месец накара стотици хиляди мъже в боеспособна възраст да изоставен Русия, не разгласи антитерористична акция или военно състояние. Войната на Москва в Украйна продължава съвсем осем месеца и Кремъл понася унизителни неуспехи на бойното поле в регионите на Източна Украйна, които се пробва да анексира.

Ръководителят на украинските сили на реда сподели, че при днешните офанзиви в страната са развалени 70 инфраструктурни обекта, от които 29 са от жизненоважно значение. Според украинския общоприет щаб са били употребявани 84 крилати ракети и 24 дрона. Украинските сили са свалили 56 въздушни цели, се споделя в известието.

Експлозии избухнаха в киевския квартал " Шевченко ", огромна зона в центъра, която включва историческата част на града и където се намират държавни служби, съобщи кметът Виталий Кличко. Някои от ударите бяха нанесени покрай държавния квартал в символичното сърце на столицата, където се намират Народното събрание и други значими забележителности. Уцелена е най-малко една маршрутка, паркът " Шевченко " и прочут пешеходния мост със стъклени панели.

Сирените за въздушна паника звучаха в продължение на четири часа във всички украински райони, с изключение на в намиращия се под съветски надзор Крим.

Три крилати ракети, изстреляни против Украйна от съветски кораби в Черно море, са прелетели през въздушното пространство на Молдова, заяви министърът на външните работи на страната Нику Попеску.

Има опасения, че днешните удари може да се окажат единствено първа стъпка от възобновена съветска атака. Като защитна мярка Украйна трансферира всички учебни заведения на онлайн образование най-малко до края на тази седмица. Украинският външен министър Дмитро Кулеба прекъсна обиколката си в Африка и се завърна в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР