Русия наложи вето на резолюция на ООН, с което на

...
Русия наложи вето на резолюция на ООН, с което на
Коментари Харесай

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Русия наложи несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации, с което на процедура се анулира наблюдението от специалисти на Организация на обединените нации на глобите против Северна Корея поради нуклеарната ѝ стратегия, макар че самите ограничения остават в действие.

Ветото на Русия провокира обвинявания от Запада, че Москва работи в нарушаване на глобите, с цел да отбрани покупките си от Северна Корея оръжия, които да употребява във войната против Украйна.

Гласуването в 15-членния съвет приключи с 13 гласа " за ", Русия гласоподава " срещу ", а Китай " въздържал се ".

Резолюцията на Съвета за сигурност щеше да удължи мандата на експертната група с една година, само че ветото на Русия ще да спре нейната работа. Санкциите  против Северна Корея остават в действие.

Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи преди гласуването, че западните страни се пробват да " задушат " Северна Корея и че глобите са се оказали " неуместни " и " откъснати от действителността " за ограничение на нуклеарната стратегия на страната.

Съединените щати осъдиха ветото на Русия и упрекнаха Москва, че се пробва да скрие възходящото си военно съдействие с Пхенян.

" Действията на Русия през днешния ден цинично подкопаха интернационалния мир и сигурност, с цел да реализиран корупционната договорка, която Москва подписа с КНДР ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР