Русия може да се превърне в основен световен производител и

...
Русия може да се превърне в основен световен производител и
Коментари Харесай

Коментар: Русия ще замени природния газ с горивото на бъдещето

Русия може да се трансформира в главен международен производител и експортьор на водород, един от най-екологичните източници на сила. Нобеловият лауреат Рай Куон-чун е уверен в това. На какво се основава неговата прогноза, какво се случва на пазара на водородно гориво през днешния ден и при какви условия в действителност е вероятен пробив на водорода в Русия?

С световния отвод от въглеродните излъчвания Русия има капацитета да стане значим експортьор на водород. Това заяви в четвъртък лауреатът на Нобелова премия за мир, ръководител на Международния комитет за отсъждане на световната енергийна премия Рай Куон-чун.

„ Предполага се, че точно водородът ще се трансформира в силата на бъдещето “, сподели Рай по време на речта си във форума “Гайдар”. “Русия може да стане главен експортьор на водород. Русия може да бъде доста конкурентна на този пазар. Тя може да го създава и изнася тъкмо както в този момент изнася естествен газ”, уверен е той.

Според лауреата обаче от техническа позиция Русия не може сама да реши този проблем. Това ще изисква помощта на Европейския съюз, Южна Корея и други страни, които „ могат да поемат отговорности за закупуване на водород, създаден в Русия “.

Както означи специалистът, намаляването на въглеродните излъчвания до нула може да се трансформира в нов тласък за света, мотивиращ страните да основат нова промишленост за развиване на въглеродно неутрална стопанска система.

Изгарянето на този газ не генерира излъчвания на въглероден диоксид, тъй че може да бъде директна опция на въглеводородните горива. Игор Юшков, водещ специалист на Националния фонд за енергийна сигурност, е уверен, че точно Русия има очевидно преимущество пред своите съперници при доставките на водородно гориво за Европейския съюз.

Според него водородът може да се получи от метан. Този вид водород се назовава "син ", той отстъпва по качество на "зеления " водород, който се получава посредством електролиза на вода, посредством потреблението на възобновими енергийни източници. Производството на "син " водород в този момент е доста по-евтино от "зеления ".

„ Конкуренцията на пазара на водород може да бъде много тежка. Сега тя е минимална, защото самата консумация на водород е доста дребна - доста повече се приказва за това, в сравнение с за действителната приложимост “, изясни Юшков.

Наличието на лична инфраструктура за превозване на гориво приказва в интерес на съветския "син " водород. За това може да послужат към този момент съществуващите газопроводи. И в случай че има търсене, тогава е допустимо „ модернизиране на други газопроводи за това “. Друго конкурентно преимущество на Русия е съществуването в страната на огромен брой атомни електроцентрали, от силата на които е допустимо да се получи различен тип водород - "жълт ".

„ Такъв водород също е много мечтан за Европа, защото атомните електроцентрали съвсем не отделят парникови газове в атмосферата. По този метод можем да доставим по-разнообразен водород спрямо други снабдители “, съобщи източникът.

Сред другите евентуални участници на пазара за експорт на водород Юшков загатна Близкия изток, по-специално Катар и Саудитска Арабия, крайбрежните страни, най-стабилните страни в Африка, „ където слънчевите панели няма да бъдат бити с чукове “.

„ Тези страни обаче може да нямат лични запаси и технологии. На първо място, те ще би трябвало да привлекат вложения, най-вероятно европейски, да основат произвеждане и едвам по-късно да продават водород.

За самия Европейски съюз е доста по-изгодно да се оставят пари и произвеждане в неговите граници, тъй като цялата тази история като цяло е направена, с цел да се сътвори един тип европейско чучхе - цялостно заменяне на вноса и самодостатъчност “, заключи специалистът.

В бъдеще Русия може да употребява „ Северен поток-1 “ и „ Северен поток-2 “, с цел да доставя наследник и тюркоазен водород в Европа, както и да построява „ Северен поток 3 “ за тези цели. Това мнение изрази Владислав Белов, заместник-директор на Института за Европа, РАН.

"Тюркоазен " е водород, получен също от метан, само че с помощта на специфична технология е допустимо да се минимизират излъчванията на въглероден диоксид.

До 2050 година Европа възнамерява изцяло да премине към „ зелен “ водород. В същото време Европейски Съюз ще продава водород за 630 милиарда евро годишно и ще обезпечи към 1 милион работни места.

За “Газпром”, който продава приблизително към 200 милиарда кубически метра природен газ, това е извънредно противен проект. В допълнение към преориентирането за продажба на газ за Китай, с което „ Газпром “ интензивно се занимава, в компанията се организират проучвания на водорода.
По-голямата част от водорода - към 76% - в този момент се създава от природен газ.

За тези цели се употребяват 205 милиарда кубически метра. Общото произвеждане на водород в Русия не надвишава 5 милиона тона при световно ползване от 72 милиона тона. Но в границите на 30 години този дял може да се усили пет пъти. Според енергийната тактика до 2035 година Русия възнамерява да изнася 0,2 милиона тона водород до 2024 година и 2 милиона тона до 2035 година.

Саудитска Арабия има подготвен план за наследник водород, при който водородът се смесва с азот и се транспортира до Азия под формата на амоняк; в редица страни има цел да се прибавят към 10% водород към природния газ. Американците ще станат водачи на водородната сила до 2050 година Но Русия не има намерение да се откаже от този пазар без пердах.

Както изясни Станислав Митрахович, водещ специалист на Националния фонд за енергийна сигурност и Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация, водородът може да се употребява освен за топлоелектрически централи, само че и като гориво за транспортни средства. „ Въпреки това, употребявайки единствено зелен водород, пазарът ще бъде доста дребен и безценен.

Руската концепция е да се отстрани тази цветна "дискриминация " и да се предложи на Европа водороден "съюз ", основан на съветски газ. Ако има доста на ниска цена водород, за него ще се появят и нужните турбини, коли, бензиностанции, тръбопроводи”, изясни специалистът.

Според него Русия има проекти да употребява водород в някои области на промишлеността. “Новатек” към този момент разгласи прекосяването на една от своите турбини към водород. Руските железници и “Росатом” създават взаимен план в Сахалин за основаване на водороден мотор за влакове. Руската федерация обаче се нуждае от технология за произвеждане на „ зелен “ водород, „ тъй че ще би трябвало да платим на Европа за това “.

„ Трябва да помислите за водородно гориво за в бъдеще, добра концепция. Но не бих желал тя да се трансформира в някаква фикс идея: би трябвало да подходим съществено към тази техническа и икономическа самодейност, като изчисляваме действителните условия за нейното осъществяване и разноски “, уверен е Митрахович.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР