Русия изпадна в състояние на технически фалит по държавния си

...
Русия изпадна в състояние на технически фалит по държавния си
Коментари Харесай

Русия изпадна в състояние на технически фалит по държавния си дълг

Русия изпадна в положение на механически банкрут по държавния си дълг за първи път от 1918 година, съобщи организация “Блумбърг ”.

Причината е невъзможността на страната да изплати в задгранична валута лихви по дълга в размер на към 100 милиона $.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова изказванията за банкрут “абсолютно непозволени ”, а министърът на финансите Антон Силуанов ги дефинира като  “фарс ”.

От министерството на финансите обясниха, че вложителите не са получили парите си не тъй като Русия отхвърля да заплати, а защото чуждестранните финансови медиатори не ѝ дават опция да го направи.

В публично изказване на ведомството се акцентира, че то не може да управлява дейностите на медиаторите и затова съветската страна не носи отговорност за неналичието на заплащания по еврооблигациите.

На 24 май министерството на финансите на Съединените щати не удължи лиценза на Русия за обслужване на външния дълг в долари.

Тогава Русия предложи скица за заплащане на дълга в рубли. Тя планува кредиторите да си отворят по две сметки в съветска банка – в рубли и в задгранична валута. Плащанията по дълга да постъпват по първата сметка, Националният разчетен депозитар, който е поделение на Московската борса да конвертира сумите във валута, след което да ги превежда по втората сметка.

Задълженията на Русия по облигационните заеми възлизат на 37 милиарда $.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР