Русия, Иран и Турция се доближават до споразумение по състава

...
Русия, Иран и Турция се доближават до споразумение по състава
Коментари Харесай

Русия, Иран и Турция преговарят за състава на сирийската конституционна комисия

Русия, Иран и Турция се приближават до съглашение по състава на сирийската конституционна комисия, съобщи Ройтерс, като се базира на дипломати.

Министрите на външните работи на трите страни, които поддържат разнообразни враждуващи лагери в продължаващия близо осем години спор в Сирия, започнаха договаряния в Женева, с цел да излязат със свое дефинитивно общо предложение за състава на комисията и да търсят по-късно утвърждението на Организация на обединените нации, съобщи Българска телеграфна агенция.

Създаването на комисията може да проправи пътя за нова конституция и организирането на избори в Сирия след опустошителната революция, отбелязва Ройтерс.

На идване в Женева иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф изрази вяра да реализира съглашение с съветския и турския си сътрудник, Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу.

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура, който на 31 януари ще се отдръпна от поста, се пробва от началото на тази година да реализира съглашение за попълване на състава на 150-членната комисия, с цел да бъде реанимиран забуксувалият кротичък развой.

Правителството на президента Башар Асад и опозицията са изпратили свои описи с по 50 имена. Русия, Иран и Турция обаче договарят между тях за останалите 50 - представители на гражданското общество и " самостоятелни фигур, споделиха дипломати.

" Трите страни ще излязат с предложение по третия лист, който е в основата на казуса ", съобщи пред Ройтерс посланик, който следи деликатно договарянията.

Турция и други страни биха обмислили опцията да работят с Асад, в случай че той завоюва демократични избори, сподели в неделя Чавушоглу.

Турция поддържа бунтовниците, които управляват част от Северозападна Сирия. Преди година турският президент Реджеп Тайип Ердоган дефинира сирийския си сътрудник като терорист и съобщи, че е невероятно напъните за реализиране на мир в Сирия да продължат с негово присъединяване.

Асад, чиито сили благодарение на Русия и Иран си върнаха по-голямата част от Сирия, като се изключи северозападната провинция Идлиб, по време на целия спор до момента не се отхвърли от властта и доста хора считат, че той няма предпочитание да я отстъпва и след края му, отбелязва Ройтерс.

Преди държавното управление в Дамаск отхвърляше опитите под егидата на Организация на обединените нации да бъде формирана конституционна комисия.

В представено през вчерашния ден от сирийските държавни медии изказване министърът на външните работи Уалид Муалем уточни, че " е рано да се приказва за " започване на работа на конституционна комисия. Виновни за това да бъде забавено съставянето й са " намесата " на западните страни и " пречките ", създавани от Турция, сподели Муалем.

Досега сирийските управляващи са дали сигнал, че са подготвени само на " ремонти " в съществуващата конституция, освен това с ангажимента, че те би трябвало да бъдат сложени за гласоподаване на референдум.

В края на предходната седмица Де Мистура съобщи, че конституционната комисия може да бъде насочна точка за реализиране на политически прогрес.

" Тя, да вземем за пример, визира въпроса за президентските пълномощия, тя може и би трябвало да визира въпроса за това по какъв начин да протекат изборите, за разделянето на управляващите, с други думи това е огромна тематика ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР