Русия и Украйна се обвиняват взаимно за неуспешното прилагане на

...
Русия и Украйна се обвиняват взаимно за неуспешното прилагане на
Коментари Харесай

Ден 11 от войната: Нов провал на евакуацията от Мариупол, Харков и Киев са под обстрел

Русия и Украйна се упрекват взаимно за несполучливото използване на помирение за евакуация на цивилните от обсадения украински град Мариупол на Азовско море. Населението там е на ръба на филантропична злополука.

Украинските сили се окопават за защита на Киев, до момента в който съветската войска продължава да нанася удари по обитаеми места край столицата. За на следващия ден е плануван трети кръг договаряния сред Русия и Украйна.

В телефонен диалог с турския водач Ердоган, съветският президент Путин е декларирал, че войната ще спре единствено в случай че Киев приключи съпротивата и извърши настояванията на Кремъл.

Съединените щати имат достоверни сведения, че съветските сили в Украйна умишлено нападат цивилен цели. На обстрел е бил подложен град Ирпин на 24 километра от столицата Киев, не престават съветските удари и при Харков. Вашингтон събира доказателства с цел да подкрепи следствие за определяне на военни закононарушения. За такова следствие се разгласи и ръководителят на Еврокомисията Урсула хон дер Лайен.

Според английското разузнаване Русия желае да пречупи украинската опозиция посредством деморализиращи удари против обитаеми региони в градовете - тактичност, употребена от Москва в Чечения и Сирия. Има признаци, че съветската инвазия се концентрира на юг за отделяне на Украйна от Черно море.

Украинският водач разгласи, че Русия възнамерява бомбени удари против Одеса, а съветски ракети са разрушили гражданското летище на районния център Виница. Украинската войска оповестява за яростни сражения край град Миколаев, който управлява пътя към Одеса.

" Установете зона, неразрешена за полети за съветските ракети, съветската бойна авиация, за терористите. Ние сме човешки същества и ваш дълг е да ни отбраните. Можете да го извършите. Ако не го извършите, в случай че не ни предоставите най-малко самолети с цел да се защитим, заключението е единствено едно- желаете да бъдем убити постепенно. Отговорността е на международните политици, на западните водачи през днешния ден и отсега нататък ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

На посещаване в Молдова, американският държавен секретар разгласи, че Съединените щати работят интензивно по съглашение с Полша, която да даде своите Миг-29 на Украйна, а в подмяна да получи американски самолети.

" Сега преглеждаме интензивно въпроса за самолетите, които Полша може да даде на Украйна и по какъв начин бихме могли да компенсираме, в случай че Полша реши да доставя тези самолети ", сподели Антъни Блинкен.

Няколко източноевропейски страни като Полша, България и Словакия подържат съветски самолети в своите арсенали до момента в който не са сигурни, че ще могат да ги заменят с американски, означават наблюдаващи. Полша модернизира своите Военновъздушни сили от 2006-та, когато одобри на въоръжение F-16, а през 2020-та година подписа контракт на стойност 4,6 милиарда $ за придобиване на 32 броя F-35, първите от новите машини се чакат през 2024-та година.

Френският министър на защитата Флоранс Парли инспектира военния контингент на страната в състава на НАТО в Румъния. В базата Михаил Когалничану край Констанца са ситуирани 500 френски и 300 белгийски военни. Това наличие е израз на нерушимото единение на съдружниците, съобщи Флоранс Парли, като означи, че никой не заплашва Русия.

" Това наличие е още един знак за уговорките на Франция към Източния фланг на НАТО, както и въздушните патрули, провеждани в небето на Румъния от самолетоносача Шарл де Гол и над североизточна Европа от Франция. Мислите ми са и с нашия контингент в Естония като част от разширеното наличие на НАТО ", разяснява Парли.

В следващ телефонен диалог с съветския водач френският президент Еманюел Макрон е изразил паника от вероятно нахлуване против Одеса. Париж се е оповестил за дипломатическо решение на рецесията в Украйна и за отбрана на украинските нуклеарни мощности.

През последното денонощие израелският министър председател е бил на загадка посредническа задача в Кремъл, а в границите на 24 часа е приказвал три пъти по телефона и с украинския водач Зеленски, който е евреин. В тричасов диалог с Владимир Путин е била разисквана и ориста на евреите в Украйна в изискванията на война. След Москва Нафтали Бенет е посетил и Берлин. Той съобщи, че ще продължи посредническите старания за прекъсване на войната.

" Дори и без огромни шансове, наше морално обвързване е да създадем всички старания ", сподели израелският министър председател.

В телефонен диалог с Владимир Путин, турският водач Ердоган е призовал за преустановяване на огъня, основаване на филантропични коридори и сключване на помирение. Руският водач е изразил подготвеност за разговор, само че е предизвестил против всевъзможен опит да отсрочване на диалозите с Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР