Русия и Саудитска Арабия са подписали всички необходими документи за

...
Русия и Саудитска Арабия са подписали всички необходими документи за
Коментари Харесай

Русия ще достави зенитна ракетна система С-400 на Саудитска Арабия

Русия и Саудитска Арабия са подписали всички нужни документи за доставката на съветски зенитни ракетни системи С-400 на арабското кралство, оповестява в изявление за московския настоятелен вестник " Комерсант " помощникът на президента на Русия по военно-техническото съдействие Владимир Кожин, представен от ТАСС.

" Преговорите със Саудитска Арабия бяха комплицирани, само че документите са подписани, параметрите им са известни... Всичко е готово, в съгласие. Започваме доставките, като редом с това ще обсъдим и локализацията ", споделя Кожин в изявлението си.

Според него сложностите в договарянията се дължат на това, че " сътрудниците упорстват да се стартира с внезапен старт - едновременна доставка и на ракетите, и на технологиите. А ние, разполагайки с задоволително огромен опит, уважавайки и оценявайки капацитета на колегата, предлагаме въпреки всичко да вървим малко по малко ".

Кожин показва, че със Саудитска Арабия се разискват и други съглашения - да вземем за пример за доставки на съветско стрелково оръжие и за образуване на производството му в страната.
ТАСС напомня, че понастоящем зенитните ракетни системи С-400 " Триумф " са на въоръжение единствено в Русия, само че редица непознати страни демонстрират интерес да ги закупят. Преговори се водят, да вземем за пример, с Турция.

В изявлението си Кожин оповестява също, че Москва разисква с Египет опциите за доставки на в допълнение съветско военно съоръжение за египетските бойни кораби от вида " Мистрал ". Това са същите два хеликоптероносача, които Русия бе поръчала във френски корабостроителници. Париж обаче анулира договорката в последния миг, когато корабите бяха съвсем подготвени, поради съветската интервенция в Украйна. Малко по-късно Франция контракти продажбата им на Египет.

" Продължава дейната работа по " Мистрал " -ите с оглед тяхното дооборудване с оръжейни системи и със системи за ръководство. Ние имаме предимство пред тези, които също желаят да получат тези поръчки, и се надяваме, че египетските сътрудници ще оценят това. Преговорите още не са приключили, само че през 2018 година всичко ще се обясни ", споделя помощникът на съветския президент пред " Комерсант ".

Той прибавя, че продължава и работата по подготовка на договорка за доставка на Египет на хеликоптери Ка-52К " Катран " за същите " Мистрал " -и. Русия завоюва този търг още през май м.г.

Хеликоптероносачите от вида " Мистрал " са предопределени за транспорт на войски, за стоварване на десант, а могат да извършват и функционалност на кораби за ръководство на интервенции. Те могат да транспортират до 16 тежки хеликоптери или 32 леки, а също до 900 бойци с бронирана техника и десантни катери.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР