Русия и САЩ имат възможност до 5 февруари да удължат

...
Русия и САЩ имат възможност до 5 февруари да удължат
Коментари Харесай

Нов СТАРТ: Три седмици до изтичане на последния голям ядрен договор между Русия и САЩ

Русия и Съединени американски щати имат опция до 5 февруари да удължат основен контракт за ограничение на нуклеарните си арсенали. Нов СТАРТ е последният нуклеарен контракт сред някогашните врагове по време на Студената война , осведоми Агенция Франс Прес.

Договорът изтича към две седмици след началото на първия мандат на новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън.
 НАТО приветства разговора за Нов СТАРТ
НАТО приветства разговора за Нов СТАРТ

Но упрекна Русия, че подкопава контракти с нови оръжия

Споразумението е подписано в чешката столица Прага през 2010 година от тогавашния американски водач Барак Обама и съветския президент Дмитрий Медведев. Договорът е обсъждан като основен съставен елемент от напъните на Обама за " рестарт " на връзките с Кремъл.

Двете страни ще се опитат да удължат контракта преди да изтече на 5 февруари на фона на засилено взаимно съмнение , откакто в края на предходната година американски конгресмени и сенатори упрекнаха Кремъл, че стои зад огромна хакерска атака по държавните институции на Съединени американски щати.

Споразумението лимитира най-много до 1550 разгърнати нуклеарни бойни глави, което е понижение с към 30% от лимита през 2002 година, и до 800 установки и бомбардировачи.
 Зоват Байдън да удължи Нов СТАРТ
Зоват Байдън да удължи Нов СТАРТ

Договорът остава единствената годна руско-американска договорка за понижаване на оръжия

Нов СТАРТ също позволява инспекции от двете страни по контракта - крайъгълен камък в тактиката на някогашния президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън " доверявай се, само че проверявай ".

Протоколът за удължение на контракта е елементарен и изисква единствено Вашингтон и Москва да разменят дипломатически ноти.

Преговорите за удължаването му са в застой поради настояването на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп Китай да се причисли към контракта.
 Русия: Съединени американски щати явно не желаят да удължават Нов СТАРТ
Русия: Съединени американски щати явно не желаят да удължават Нов СТАРТ

Възприемат контракта за " неуместен " и даже " недопустим "

По време на мандата си Тръмп изтегли Съединени американски щати от три значими интернационалните контракта - , от 1987 година и

Бившият руски водач Михаил Горбачов, който подписа Договора за очистване на ракетите със междинен обсег с Рейгън, прикани Русия и Съединени американски щати да удължат Нов СТАРТ и двете страни да работят дружно за в допълнение понижаване на запасите от нуклеарни оръжия.
 Все още не сме покрай договорка със Съединени американски щати за Нов СТАРТ, разгласи Москва
Все още не сме покрай договорка със Съединени американски щати за Нов СТАРТ, разгласи Москва

Двете страни наподобява приближиха позициите си тази седмица

През последните месеци Вашингтон и Москва насочиха серия от несполучливи оферти за удължение на контракта.

Руският водач Владимир Путин предложи да бъде продължен с една година без предварителни условия , с цел да се открие опция за задълбочени договаряния. Съединени американски щати отхвърлиха предлагането и излязоха с няколко условия за удължаването на контракта.

Когато Джо Байдън встъпи в служба идната седмица, той ще има 16 дни преди да изтече договорът на фона на предизвестието на демократа, че ще заеме корав позиция против Москва.
 Съединени американски щати желаеха незабавна среща с Русия за удължение на Нов СТАРТ
Съединени американски щати желаеха незабавна среща с Русия за удължение на Нов СТАРТ

Ние приветстваме готовността на Руската Федерация за реализиране на прогрес по въпроса

Залозите за реализиране на съглашение са високи, разяснява Елена Черненко, редактор на съветския вестник " Комерсант ", който следи от близко договарянията сред двете страни.

" Договорът понижава възможностите едната страна неправилно да разтълкува желанията и проектите на другата , което ние видяхме да се случва няколко пъти, довело до рискови моменти по време на Студената война ", означи тя пред международната информационна организация.

Всяко съглашение евентуално също ще дефинира предпочитаните разноски и на двете държавни управления, сподели съветският политически колумнист Владимир Фролов.
 Нов СТАРТ: Русия предложи на Съединени американски щати заледяване на броя на нуклеарните глави за 1 година
Нов СТАРТ: Русия предложи на Съединени американски щати заледяване на броя на нуклеарните глави за 1 година

Миналата седмица Съединени американски щати отхвърлиха съветско предложение за абсолютно удължение

Според него удължаването на Нов СТАРТ може да откри в Москва и Вашингтон дали " повече пари от нужното би трябвало да бъдат изхарчени за нуклеарни играчки вместо за опазване на здравето ".

Байдън има предпочитание да означи огромна дипломатическа победа още при започване на ръководството си, само че той също е под напън да извърши предизборното си заричане Съединени американски щати да бъдат твърди с Русия.

Фролов разяснява още, че Русия желае да удължи контракта с пет години без никакви предварителни условия. По думите му Москва поддържа удължаването му, тъй като ще разреши на Русия да модернизира нуклеарните си сили, без да се постанова да влиза във въоръжена конкуренция.
 Путин предложи на Съединени американски щати да удължат Нов СТАРТ с една година
Путин предложи на Съединени американски щати да удължат Нов СТАРТ с една година

Путин се похвали, че Русия има нови оръжия

Фролов добави, че Русия е малко евентуално да саботира договарянията единствено с цел да направи по този начин, че Байдън да наподобява слаб при започване на мандата си. Според него Кремъл " не го е грижа за успехите на Байдън ".

За Путин удължаването на контракта е елементарно решение , разяснява специалистът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР