Русия и Китай са две ревизионистки“ сили, които се опитват

...
Русия и Китай са две ревизионистки“ сили, които се опитват
Коментари Харесай

ЕС притеснен за световния ред и ревизионизма на Русия и Китай

Русия и Китай са две „ ревизионистки “ сили, които се пробват да трансформират настоящия международен ред, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външните работи три седмици откакто Москва и Пекин направиха взаимно изказване, осъждащо доста аспекти от външната политика на Вашингтон, призовавайки за преустановяване на „ намесата във вътрешните работи на суверенните страни “.

Говорейки на конференцията по сигурността в Мюнхен в неделя, Жозеп Борел предизвести, че сегашният демократичен многостранен международен ред е заложен на карта, тъй като другарството сред „ властническите “ руско-китайски държавни управления се опълчва на нормите на съществуващата световна архитектура.

„ 30 години след края на Студената война сме изправени пред решителни старания да предефинираме многостранния ред “, сподели висшият представител на Европейски Съюз за външната политика.

„ Това изказване е кулминационната точка на една дългогодишна акция. Това е акт на непокорство. Това е ревизионистки манифест, манифест за преразглеждане на международния ред ", оплака се европейският служител.

На 4 февруари, след тричасова среща в Пекин, съветският президент Владимир Путин и китайският му сътрудник Си Дзинпин подписаха взаимно изказване, в което двамата водачи показаха единодушие по голям брой въпроси на световното стабилно развиване и интернационалните връзки.

Освен всичко друго, Путин и Си се съгласиха да се опълчват на „ злоупотребата с демократични полезности и намесата във вътрешните работи на суверенните страни под предлог за отбрана на демокрацията и правата на индивида, както и на всевъзможни опити за разпалване на разделения и борба в света “.

Те също по този начин приканиха интернационалната общественост „ да почита културното и цивилизационно разнообразие “ и „ правата на народите от разнообразни страни на самоопределяне “.

Пекин също поддържа настояването на Русия да спре експанзията на изток на водения от Съединени американски щати блок НАТО, до момента в който Москва повтори позицията си за неделимостта на Китай, отричайки претенциите за самостоятелност на Тайван.

Според Борел взаимното изказване е в несъгласие с определението на Хартата на Организация на обединените нации за правата на индивида и демокрацията.

Служителят съобщи, че съглашението на Пекин и Москва да се опълчват на „ цветните революции “ е нелегално, защото би нарушило правата на хората на самоопределяне.

Той също по този начин разкритикува лозунга на Китай за „ народна власт, която работи “, като сложи под подозрение изказванието на страната, че има „ хилядогодишна просвета и история на демокрацията “.

По-рано посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов сподели, че връзките на Русия с Китай процъфтяват с помощта на предизвикателната интернационална среда. Той обаче отхвърли руско-китайският алианс да преследва някакви геополитически цели.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР