Русия и Китай с обща декларация от днес призоваха НАТО

...
Русия и Китай с обща декларация от днес призоваха НАТО
Коментари Харесай

Си и Путин: НАТО да не се разширява, Тайван е китайски

Русия и Китай с обща декларация от през днешния ден приканиха НАТО да спре да се уголемява, а Москва съобщи, че изцяло поддържа Пекин по въпроса с Тайван и се опълчва на концепцията за тайванска самостоятелност под каквато и да било форма, съобщи Ройтерс.

Декларацията, която съдържа сурови рецензии във връзка с Съединените щати, бе оповестена по време на визитата на съветския президент Владимир Путин в Пекин по случай откриването на Зимните олимпийски игри.

Путин и китайският президент Си Дзинпин организираха топъл и изчерпателен диалог в Пекин и окачествиха връзките сред Китай и Русия като развито партньорство от специфичен темперамент, съобщи Кремъл.

Путин заяви за ново огромно газово съглашение с Китай, което е още един симптом за задълбочаване на връзките сред Москва и Пекин на фона на белязаните им от напрежение връзки със Запада. Сделката е за снабдяване на 10 милиарди куб. метра природен газ на Китай. 

По думите на Путин съветският газов и петролен бизнес има " нови решения " за доставка на хидрокарбонати за Китай, а според източници от Кремъл по време на срещата е била разисквана концепцията за нов газопровод от Русия до Китай.

" Руската страна показва още веднъж поддръжката си за правилото " Един Китай ", като удостоверява, че Тайван е неразделна част от Китай и се опълчва на всякаква форма на самостоятелност на Тайван ", се споделя в декларацията.

Китай и Русия показаха опасенията си по отношение на " напредването на проектите на Съединени американски щати да развие световна система за ракетна отбрана и да разположи свои детайли в разнообразни райони по света, комбинирани със основаването на високоточни неядрени оръжия за обезоръжаващи удари и други стратегически цели ".

Пекин и Москва обявиха, че се опълчват на по-нататъшното уголемение на НАТО и приканиха алианса да се откаже от " идеологизираните си подходи от времената на Студената война ".

Китай поддържа настояванията на Русия за основаването на юридически обвързващи гаранции за сигурността в Европа, се споделя в взаимната декларация.

Кремъл заяви, че Путин и Си са разискали също по този начин нуждата от разширение на търговията в национални валути поради непредсказуемостта към използването на $.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР