Русия и Китай подкрепиха разширяването на БРИКС. По-рано Аржентина и

...
Русия и Китай подкрепиха разширяването на БРИКС. По-рано Аржентина и
Коментари Харесай

Разширяването на БРИКС ще помогне на Русия в противоборството със Запада

Русия и Китай поддържаха разширението на БРИКС. По-рано Аржентина и Иран оповестиха желанието си да се причислят към тази асоциация. БРИКС към този момент съставляват 24% от международния Брутният вътрешен продукт. Ще съумеят ли страните от БРИКС в последна сметка да изместят страните от Г-7 в периферията на международната стопанска система и какви изгоди може да извлече Русия от присъединяване си в тази асоциация?

Във вторник съветският външен министър Сергей Лавров сподели, че Аржентина и Иран са почтени претенденти за присъединение към БРИКС. В същото време прессекретарят на китайското външно министерство Джао Лиджан сподели, че Китай също поддържа разширението на участието в БРИКС. По-рано Иран подаде надлежно заявление за влизане. Според иранския външен министър Саид Хатибзаде участието на Ислямската република в тази коалиция ще донесе " спомагателни изгоди " за всички партии.

Финансовата група на БРИКС, основана през 2006 година като част от Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Разговорите за разширение на формата се водят отдавна, само че в този момент те започнаха да се поддържат от специфики.

Миналата седмица, под представителството на Китай, XIV срещата на върха на БРИКС се организира посредством видеоконферентна връзка. В един от дните събитието се организира във формат БРИКС-плюс с присъединяване на представители на 18 страни. В допълнение към главните пет, във формата участваха Алжир, Аржентина, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Камбоджа, Малайзия, Сенегал, Тайланд, Узбекистан, Фиджи и Етиопия.

Иранският президент Раиси разгласи готовността на Техеран да даде на страните от БРИКС благоприятни условия за нахлуване на нови пазари и облекчаване на енергийните потребности. Китайският водач Си Цзинпин изрази мнение, че общността на БРИКС би трябвало да разшири броя на участниците. А съветският президент Владимир Путин означи, че страните от БРИКС задълбочават съдействието по целия дневен ред, а престижът на асоциацията единствено пораства.

Освен това предходната седмица аржентинските управляващи също показаха предпочитание да се причислят към БРИКС. Според президента Алберто Фернандес тази коалиция " съставлява 42% от международното население и 24% от международния БВП ".

Прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова означи по този мотив, че „ до момента в който Белият дом мислеше какво още в света ще бъде изключено, неразрешено и развалено, Аржентина и Иран аплайваха за присъединение към БРИКС “. В същото време помощникът на съветския президент Юрий Ушаков увери, че Москва е позитивно настроена към опцията за такова разширение и предлага да се дефинират процедурите и условията за претендентите за присъединение към тази асоциация.

Ярослав Лисоволик, програмен шеф на Международния спорен Валдайски клуб, назова апелите към БРИКС от Техеран и Буенос Айрес " обща наклонност ". „ Коалицията е привлекателна за други страни, защото има голям капацитет за разширение на съдействието до целия периметър на страните от Глобалния Юг, до всички разрастващи се страни “, сподели Лисоволик.

Политологът и икономист Иван Лизан от своя страна показва, че в идното разширение на БРИКС има плюсове и минуси. „ Аржентина значи безкрайни финансови проблеми, постояннифалити, само че и развито земеделие с огромен пазар. Иран е петролен варел за Китай, положителни турбини за произвеждане на електрическа енергия, което е забавно за нас, и огромни районни упоритости. Следователно стопанските системи на Аржентина и Иран са по-склонни да допълват стопанските системи на страните членки на БРИКС “, изясни събеседникът. Според специалиста, БРИКС разрешава на Русия “да разнообрази икономическите си връзки, изключително в изискванията на санкции”.

„ БРИКС е малко евентуално да се трансформира в аналог на Европейската комисия, тъй че не би трябвало да очаквате нищо свръхестествено от тази коалиция, само че след пет до 10 години тази платформа ще бъде доста потребна за нас за решение на голям набор от стопански и политически проблеми, “, предвижда Лизан.

В същото време усилването на въздействието на БРИКС до равнището на Г-7 е допустимо единствено в случай че последната бъде отслабена. На Г-7 ѝ следва „ сложен интервал, тъй като издаването на големи суми пари в стопанските системи след ковид докара до висока инфлация “. „ Нарастващата инфлация води до по-високи разноски за обслужване на заемите, което за страните от Г-7 е безусловно всичко. Седмицата е изправена пред опасността от огромна дългова рецесия. И незабавно щом доближи пикови стойности, нашият бизнес просто би трябвало да изтласка бизнеса на страните от Г-7 от вътрешния пазар “, споделя Лизан.

Икономистът Василий Колташов прибавя, че БРИКС „ може да се трансформира в новата Г-20, само че без Г-7 “. Тази организация „ ще бъде самостоятелна от старите водачи на световния капитализъм, водени от Съединени американски щати и Англия “. Но първо, гръбнакът на БРИКС би трябвало да стане по-стабилен. „ Засега единствено евразийският гръбнак на БРИКС – Русия, Индия и Китай – е постоянен. В Южна Африка в този момент има остри обществени проблеми и сложна политическа обстановка, в Бразилия също не всичко е умерено “, уточни специалистът.

Колташов е уверен, че точно Западът " съставлява главната опасност за развиването на обединението ". „ По-нататъшното развиване на БРИКС ще се реализира в духа на конкуренция със старите финансови центрове “, чака икономистът, като акцентира, че „ в това време форматът на БРИКС ще консолидира по-перспективни стопански системи – със забележителен дял в действителния индустриален бранш. "

Лизан прибавя, че укрепването на БРИКС е допустимо и при положение на „ заличаване на СТО, МВФ и Световната банка “. „ Тези процеси протичат, само че не толкоз бързо. Китайците се пробват да основат други възможности на тези организации, само че ще отнеме десетилетия, с цел да станат актуалните финансови институции изцяло нежизнеспособни “, счита източникът.

В същото време икономистът Антон Любич счита, че за подсилване на БРИКС е належащо да се дефинират разпоредбите за търговия сред членовете на тази коалиция. То би трябвало да се организира непосредствено, без медиатори от Г-7 и техните финансови институции. Например, Русия би трябвало да „ доставя нефт непосредствено за Индия, заобикаляйки разплащането в долари “. „ Нуждаем се от договорна рамка по отношение на разпоредбите за финансови разплащания и банкови интервенции. Движението на националните валути би трябвало да бъде свободно. Нуждаем се от интеграция на платежни системи, предаване на финансови известия. Необходимо е да се унифицират митническите и санитарно-епидемиологичните правила, индустриалните стандарти “, изясни Любич.

Според специалиста, в случай че изхождаме от обстоятелството, че Иран развива нуклеарна стратегия извънредно за мирни цели, то това не би трябвало да бъде спънка за влизането на страната в БРИКС. Аржентина, в случай че се причисли към обединението, ще може да се оправя по-ефективно с икономическите рецесии и да се трансформира в главен пазар за Русия за доставка на, да вземем за пример, артикули на локалната авиационна промишленост, с цел да размени стареещите “Бойнг”. „ Като цяло Аржентина е огромен пазар и доста добра стопанска система, в случай че работите с нея вярно “, заключи Любич.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР