Русия и Беларус са изправени пред фалит по външния си

...
Русия и Беларус са изправени пред фалит по външния си
Коментари Харесай

Световната банка: Русия и Беларус са на крачка от фалита

Русия и Беларус са изправени пред банкрут по външния си дълг, на фона на невижданите наказания, наложени против техните стопански системи от Съединените щати и останалите западни страни поради войната в Украйна.

Това се показва в отчет на Световната банка, представен от Ройтерс.

В случай че Русия не успее да покрие заплащанията по своите облигации в размер на 40 милиарда щатски $, това ще е първото ѝ несъблюдение от годините след болшевишката гражданска война през 1917 година

Тази заплаха надвисна над пазарите, откакто редица наказания и контрамерки от страна на Москва значително откъснаха страната от световните финансови пазари.

„ И Русия, и Беларус са на крачка от банкрута. Те към момента не са оценени от организациите като страни в отчасти несъблюдение, само че са доста покрай това “, разяснява основният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт.

Fitch намали във вторник суверенния рейтинг на Русия с шест степени до територията на junk облигациите. Според специалистите на организацията банкрутът е неминуем, защото глобите и комерсиалните ограничавания подкопават желанието на Москва да обслужва задълженията си.

Райнхарт съобщи, че последствията за финансовия бранш до момента са били лимитирани, само че биха могли да зародят опасности, в случай че европейските финансови институции се окажат по-уязвими от проблемите с съветския дълг, в сравнение с се предполагаше.

Около половината от съветските държавни облигации в непозната валута се държат от задгранични вложители, а Москва би трябвало да направи заплащания в размер на 107 милиона $ по две облигационни излъчвания на 16 март. Руските корпорации имат малко под 100 милиарда $ в неизплатени интернационалните облигации.

Чуждестранните банки имат експозиция от малко над 121 милиарда $ към Русия, като огромна част от тях е съсредоточена в европейски кредитори, съгласно данни на Банката за интернационалните разплащания.

„ Тревожа се за това, което не виждам. Финансовите институции са добре капитализирани, само че балансите постоянно са непрозрачни. Има проблем с неизпълнението на отговорностите на съветския частен бранш ", счита Кармен Райнхарт.

Китай също разшири кредитирането си за Русия след анексирането на Крим през 2014 година, напомня икономистът на Световната банка.

Според анализаторите, Украйна също ще се нуждае от облекчение на дълга тази година поради големите разноски, свързани с войната и тежкото дългово задължение от 94.7 милиарда $ в края на 2021 година, макар че страната даде обещание да обслужва дълга си в точния момент и напълно.

Райнхарт сподели, че е рационално да се чака Украйна да търси облекчение на паричните потоци и изрази убеденост, че кредиторите ще бъдат възприемчиви поради актуалната обстановка. Украйна също може да пропусне някои от заплащанията по своите облигации, най-малко през гратисния интервал, само че кредитният ѝ рейтинг няма да пострада, считат от Световната банка.

„ Украйна има и ще има отворени порти, поради доста тежкото си финансово състояние “, разяснява Райнхарт.

Държавният дълг на Украйна включва 1.6 милиарда $, дължими на кредиторите от Парижкия клуб, и 4.9 милиарда $ към други кредитори, измежду които огромен дял държи Китай.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР