Русия е предупредила Южноафриканската република (ЮАР), че арестът на Владимир

...
Русия е предупредила Южноафриканската република (ЮАР), че арестът на Владимир
Коментари Харесай

Кремъл с остро предупреждение към ЮАР заради Путин

Русия е предизвестила Южноафриканската република (ЮАР), че карцерът на Владимир Путин би бил равностоен на " оповестяване на война ", съобщи ДПА, като се базира на документално изказване, оповестено нощес от южноафриканския президент Сирил Рамапоса.

" Русия даде ясно да се разбере, че карцерът на настоящия ѝ президент ще бъде равностоен на оповестяване на война ", написа Рамапоса в своето изказване, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно ЮАР има " явни проблеми с осъществяването на настояването за арест и екстрадиция на президента Путин ", написа още той.
-->
Руският водач е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) от 22 до 24 август макар интернационалната заповед за неговия арест.

ЮАР е изправена пред възходящ интернационален напън да удостовери, че ще извърши заповедта за арест, издадена от Международния углавен съд (МНС), в случай че Путин участва срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, само че до момента не е споделила ясно по какъв начин има намерение да работи.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го упрекна в хипотетични военни закононарушения в Украйна.

Рамапоса съобщи, че не може да оправдае пред южноафриканския народ " поемането на риска от война с Русия ". Напротив, той се ангажира да " отбрани националния суверенитет, мира и сигурността " на страната си.

Поради това ЮАР е подала молба до МНС за освобождение от задължението да арестува Путин.

ЮАР беше подложена на рецензии през 2015 година, когато отхвърли да арестува тогавашния судански президент Омар Башир и да го съобщи на МНС.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР