Русия е поискала 56 визи от Съединените щати за външния

...
Русия е поискала 56 визи от Съединените щати за външния
Коментари Харесай

САЩ все още не са издали визи за делегацията на Лавров за годишната сесия на Общото събрание на ООН

Русия е поискала 56 визи от Съединените щати за външния министър на страната Сергей Лавров и неговата делегация, които би трябвало да пътуват до Ню Йорк за започващата на 20 септември годишна сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации, само че към този момент не е получила нито една, предава Ройтерс.

В писмо до генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, забелязано от Ройтерс, съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя показва, че това е „ обезпокоително “, защото през последните няколко месеца Вашингтон „ непрестанно е отказвал да даде входни визи “ на редица съветски делегати за други събития на международната организация.

Говорител на Държавният департамент съобщи, че Съединените щати одобряват съществено отговорностите си като страна хазаин на Организация на обединените нации, като добави, че съгласно американското законодателство данните за визите съставляват поверителна информация и той не може да разяснява обособени случаи.

Съгласно „ съглашението за централата “ на Организация на обединените нации от 1947 година Съединените щати нормално са длъжни да разрешат достъп до Организация на обединените нации на задгранични дипломати. Но Вашингтон споделя, че може да откаже визи по аргументи, свързани със „ сигурността, тероризма и външната политика “.

Отношенията сред Вашингтон и Москва се утежниха съществено, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари.

„ Всяка година обработваме стотици визи за делегати от Руската федерация за събития на Организация на обединените нации “, сподели представителят на Държавния департамент, добавяйки, че молбите би трябвало да се подават допустимо най-рано, с цел да се подсигурява навременна обработка.

„ Това е изключително значимо заради неоправданите дейности на Русия против нашето посолство в страната, в това число насилственото освобождение на локален личен състав и подобен от трети страни, което мощно ограничи потенциала ни да обработваме визи “, сподели представителят.

Небензя показва, че нужните заявки са подадени в американското посолство в Москва.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и други високопоставени чиновници на организацията са в стеснен контакт със Съединените щати и Русия по отношение на визите, сподели представителят на Организация на обединените нации Ери Канеко.

„ Ние самодейно се ангажираме с задачата на Съединени американски щати по отношение на визите... и поддържаме връзка с задачата по съответни случаи, на които сме обърнали внимание. Правим това и в този случай “, сподели Канеко.

Съединените щати от дълго време не разрешават на съветски дипломати от Организация на обединените нации и гостуващи съветски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното утвърждение на Вашингтон.

През февруари Вашингтон наложи наказания на Лавров, обвинявайки го, че е „ директно виновен за непровокираното и нелегално по-нататъшно навлизане на Русия в Украйна “. Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в Съединените щати и като цяло не разрешават на американски жители да работят с него.

Небензия цитира някои скорошни визови проблеми в писмото си до Гутериш, като уточни, че тази седмица министърът на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев не е могъл да пътува до Ню Йорк за срещата на върха на полицейските ръководители от Обединените народи.

Той сподели, че представители на съветските правоприлагащи органи също не са съумели да участват на събитие на Организация на обединените нации за противопоставяне на потреблението на осведомителни и информационни технологии за незаконни цели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР