Русия е обявена за основен противник на АмерикаТрадиционният основен документ

...
Русия е обявена за основен противник на АмерикаТрадиционният основен документ
Коментари Харесай

Русия се нуждае от достоен отговор на Стратегията за национална сигурност на САЩ

Русия е оповестена за главен съперник на Америка

Традиционният главен документ на американската страна е Стратегията за национална сигурност (НСС). Той се издава от всяка нова администрация на Белия дом и служи като основа за доста други стратегически документи.

Този път администрацията на Съединени американски щати пусна документа с известно забавяне: текстът от 48 страници беше оповестен на уеб страницата на Белия дом на 12 октомври 2022 година, съвсем две години след изборната победа на Байдън. Изглежда, че разработчиците на документа са предчувствали (или са знаели?), че 2022 година ще донесе специфичната съветска военна интервенция в Украйна и утежняване на обстановката към Тайван, и по тази причина се проточиха. А на 27 октомври 2022 година идващият политически документ на Министерството на защитата на Съединени американски щати е новата Стратегия за национална защита (частта, която не е секретна).

Предишната версия на Стратегията за национална сигурност (НСС) беше оповестена на 18 декември 2017 година и отразяваше политическите цели на администрацията на президента Доналд Тръмп. В съпоставяне с по-ранните версии (администрациите на Барак Обама, Джордж У. Буш и др.), документът от 2017 година не характеризира Съединените щати като „ суперсила “ или „ международна мощ “. Тероризмът като опасност за националната сигурност избледня на назад във времето, бяха разпознати главните закани за ползите на Америка от страни като Китай, Русия, Северна Корея и Иран.

Последната „ Стратегия “ на Съединени американски щати към този момент е коментирана задоволително в детайли от съветски специалисти. Те видяха доста характерности, които отличават признатия през октомври 2022 година документ от предходните версии.

От цялото разнообразие на тези черти, бях изключително „ притеглен “ от следното: Вашингтон реши да унищожи границата сред американската вътрешна и външна политика. Всъщност става дума за това, че оттук насетне политиката на Вашингтон ще бъде световна в цялостния смисъл на думата (въпреки че този термин не се употребява в документа).

В документа се споделя: „ Преодоляхме разграничителната линия сред външна и вътрешна политика. Разбираме, че в случай че Съединените щати желаят да съумеят в чужбина, би трябвало да влагаме в нашите нововъведения и промишлена мощ и да изградим нашата резистентност вкъщи. По същия метод, с цел да насърчим споделения разцвет вкъщи и да защитим правата на всички американци, ние би трябвало интензивно да оформяме интернационалния ред в сходство с нашите ползи и полезности.

Вторият раздел от документа, който проверявам, е озаглавен „ Инвестиране в нашата мощ “. Основната посока на вложенията е във военната мощност. Четем: „ Американската войска е най-мощната бойна мощ, която светът в миналото е познавал. Америка няма да се поколебае да употребява мощ, когато е належащо, с цел да отбрани нашите национални ползи. Но ще го създадем в краен случай... ". И ние добре осъзнаваме, че икономическите, научни и механически благоприятни условия на Америка да подсигурява своите ползи в света през днешния ден понижават. И отслабващият американски звяр от ден на ден ще прибягва до „ последната инстанция “.

Друго направление в тактиката на Вашингтон е подривната работа в страни, които не желаят да станат част от Pax Americana като негови добавки. Експертите видяха такава забавна специфичност на последната версия на " Стратегията " като новия термин " автокрации ". Преди това се употребява терминът " тоталитарни страни ".

Разликата се състои в това, че привеждането на една тоталитарна страна в сходство със стандартите на Вашингтон включва практикуване на боен и мощен напън извън (военна интервенция) върху страните, до момента в който „ автокрацията “ би трябвало да бъде „ вкарана в пътя “ посредством практикуване на мощен напън основно от вътрешната страна: посредством образуване на разнообразни типове митинги от популацията за " промяна на режима ". Тоест, акцентът е върху укрепването на " петите колони " в " автокрациите ".

Нека се върна още веднъж към наредбата за унищожаване на границата сред вътрешната и външната политика на Съединени американски щати. Тя може да бъде допълнена с още една наредба: за унищожаване на границата сред американската световна политика и политиката на обособени непознати страни. Последното би трябвало изцяло да съответствува с американската световна политика, всевъзможни несъответствия би трябвало да се преодоляват благодарение на военна мощ или на „ петата колона “.

Всичко казано нагоре изцяло подхожда на определението, което създателите на Стратегията дават на Съединените щати: „ международна мощ с световни ползи “ (преди това Америка с присъщата си невзискателност се наричаше просто „ единствената суперсила “). Някои наблюдаващи, в светлината на новата дефиниция, нарекоха Америка " световна страна ". „ Обявяването на Съединените щати за световна страна е основният миг от признатия стратегически документ на Съединените щати “, отбелязва професор В.Е. Багдасарян.

За Америка като " световна народна власт " има две съществени " автократични " страни на планетата - Китай и Русия. Те са най-големите закани за националната сигурност на Америка. В документа се споделя частично: „ Ние дейно ще се конкурираме с Китайската национална република, която е единственият съперник с желанието и способността да промени интернационалния ред, като в същото време сдържа рисковата Русия. “

По отношение на Китай се употребяват термините „ съперник ”, „ противник в дълготраен проект ”, „ кандидат за международна надмощие ” и други За характеризиране на Русия се употребява друга лексика: „ остра опасност “, „ непосреден зложелател “ и така нататък „ Пренебрегвайки независимостта на своите съседи, съветското държавно управление се стреми да употребява мощ, с цел да промени границите и да възвърне империалистическата сфера на въздействие “, се показва в Стратегията.

Сред заканите, идващи от Русия, са: нуклеарната опасност, опасността от крилати ракети с огромен обхват, кибер и осведомителни закани, опасността от химически и биологични оръжия. Стратегията акцентира, че Русия е опасност освен за Съединени американски щати, само че и за целия свят, обща опасност за човечеството.

Въпреки че може да наподобява, че Китай е най-голямото безпокойствие на Вашингтон, той се загатва 55 пъти в документа, до момента в който Русия - цели 71. И в множеството случаи Китай се загатва не настрана, а дружно с Русия.

Русия е оповестена за главен съперник на Съединени американски щати сега. Съответно Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да бъдат оповестени за основни съперници на Русия. И както американските документи „ Стратегия за национална сигурност “ и „ Стратегия за национална защита “ разказват средствата и логаритмите за битка с Русия, ние би трябвало да имаме огледални документи със средствата и логаритмите за битка със Съединени американски щати и техните съдружници.

Естествено, подобен огледален документ е Стратегията за национална сигурност на Руската федерация (преглед и актуализиране на всеки пет години). Вече десети месец водим въоръжена битка със Съединени американски щати и техните съдружници в Украйна (украинските въоръжени сили са единствено прикритие за груповия Запад). Вече десети месец сме под ударите на санкционната война на Съединени американски щати и техните съдружници. Можем ли да намерим отговори на въпросите в упоменатия документ: по какъв начин да изградим борбата си със Запада в една „ гореща “ и икономическа война? За страдание не!

„ Стратегията за национална сигурност на Руската федерация “ се роди на 2 юли 2021 година, когато президентът на Руската федерация подписа декрет за влизането в действие на този документ. След като прочетох този документ, незабавно написах уголемен коментар „ Кой приготви Стратегията за сигурност на Путин? 43 страници бръщолевене и празнословие. Кремълските „ бюрократи “ още веднъж подставиха президента “.

Ето откъс от публикацията, съдържаща обща оценка на документа: „ Всичко е отмерено „ размазано “ на 43 страници. Пред нас е „ продуктът “ на „ интелектуалната активност “ на някои кремълски бюрократи в жанра „ за всичко и за нищо “. Очевидно създателите на този документ са надалеч от разбирането на жанра, както и от разбирането какви са действителните закани за националната сигурност на Русия.

Приблизително половината от текста на документа е словесно бръщолевене, словоблудие, самовъзхищение от несъществуващи „ достижения “. Изненадващо, документът съдържа раздели като „ Научно и софтуерно развиване “, „ Екологична сигурност и рационално потребление на естествените запаси “, “Защита на обичайните и духовно-нравственни полезности, культура и историческа памет “, „ Стратегическа непоклатимост и взаимоизгодно интернационално съдействие “ и така нататък, само че не и основния раздел, отдаден на заканите на националната сигурност на Русия.

Забелязах, че съветската " Стратегия " не е документ за директно деяние, наложителен за осъществяване. Но професор В.E. Багдасарян написа, че „ Стратегията за национална сигурност на Съединени американски щати не е изказване в журналистически спор, а закон “.

Той също по този начин отбелязва, че под „ чадъра “ на американската „ Стратегия “ се създават съответни планове (операции), за които на собствен ред се отделят пари: „ Това е значим управнически документ. Подходът към него е доста сериозен. Когато дадена позиция е включена в „ Стратегията “, ясно се показва кой, по какъв начин и с какви материални разноски я извършва. За това незабавно се отпускат пари - за всяка съответна публикация... Всичко работи доста ясно.

Действащата Стратегия за национална сигурност на Руската федерация не дефинира Съединени американски щати като наш геополитически съперник. При четене на документа се основава усещането, че главните закани за националната сигурност на Русия са терористите, стоплянето на климата на планетата, другите пандемии от разнообразни вируси, замърсяването на околната среда и неустойчивостта на стоковите пазари.

Ако наречете всичко с вярното му име, в Русия има лист хартия, наименуван " Стратегия за национална сигурност ", само че няма тактика. Това постоянно е било нетърпимо и неприемливо, само че още по-нетърпимо и недопустимо е след 24 февруари 2022 година, когато съветски жители започнаха да умират под американски ракетни офанзиви, а Съединени американски щати твърдо дефинираха Русия като собствен главен зложелател.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР