Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета

...
Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета
Коментари Харесай

Руската пета колона е по-опасна от пряка агресия, обяви президентът на Грузия

Русия е наш зложелател и окупатор. Управляваната от нея пета колона евентуално през днешния ден може да бъде по-опасна и от открита експанзия. " Това съобщи президентът на Грузия Саломе Зурабишвили след снощните конфликти в центъра на Тбилиси, при които полицията употребява сълзотворен газ, водни оръдия и гумени патрони, с цел да разпръсне хиляди демонстриращи, част от които пробваха да щурмуват Народното събрание.

" Искам още един път да заявя, че разцеплението в страната и обществото, както и вътрешното опълчване не са от изгода за никого, с изключение на за Русия, и през днешния ден това е нейното най-известно оръжие ", добавя Зурабишвили в особено изказване. Според нея който насърчава опълчването на едни грузинци против други, оказва помощ на проектите на " съветската политика ".

Експлозията от неодобрение, събрала хиляди пред Народното събрание в столицата, стартира от допускането на народен представител от компартията на Русия да седне на мястото на ръководителя на грузинския парламент. Това стана по време на съвещание на Междупарламентарната православна асамблея, в която вземат участие и български народни представители. Грузински опозиционни депутати незабавно стачкуваха, прекъснаха изявлението на ръководителя на МПА Сергей Гаврилов и напуснаха залата, а той бързо е бил изведен от залата и малко по-късно цялата съветска делегация е напуснала страната със аероплан.

Руското външно министерство назова случилото се " антируска провокация ", а Гаврилов упрекна за бурните митинги живеещият в Украйна някогашен президент Михаил Саакашвили. " В Грузия явно е в ход опит за държавен прелом ", сподели депутатът на брифинг в Москва в петък. Според него " радикални екстремистки сили " желаят да завземат властта и те " в забележителна степен са координирани от чужбина и, както ни се коства, са свързани със Саакашвили ".

Бившият президент е създател на " Единно национално придвижване ", една от протестиращите опозиционни партии. Заедно с " Европейска Грузия на Давид Бакрадзе тя подсети, че Русия е окупатор на грузинска територия (Южна Осетия и Абхазия) и неин представител не трябва да води съвещанието на основата през 1993 година и основана в Атина интернационална организация на депутати. Саакашвили към този момент прикани полицията да не извършва нарежданията на вътрешния министър, да не се нахвърля против народа си и да се причисли към протестиращите.

Едно от настояванията им - за оставка на ръководителя на Народното събрание Ираклий Кобахидзе, бе изпълнено през днешния ден следобяд. Според представители на ръководещата партия " Грузинска фантазия ", представени от телевизия " Рустави 2 ", той е напуснал поста. Събитията го свариха зад граница - до момента в който бе в Баку за Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие. Кобахидзе бе заставен да редуцира визитата и да се прибере в Тбилиси.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР