Русия е атакувала най-голямата АЕЦ в Украйна, която е и

...
Русия е атакувала най-голямата АЕЦ в Украйна, която е и
Коментари Харесай

Пожар в най-голямата АЕЦ в Европа: Украйна обвинява Русия в ядрен терор

Русия е атакувала най-голямата АЕЦ в Украйна, която е и най-голямата в Европа, настояват украинските управляващи. В централата е избухнал пожар, който в това време е бил овладян. Зеленски упреква Русия в " нуклеарен гнет ".

Украйна упреква Русия, че целеустремено е нападнала най-голямата атомна електроцентрала в страната " Запорожие ". Тя е и най-голямата АЕЦ в Европа. В резултат на обстрела е избухнал пожар, който е бил овладян към 6:30 СЕТ. Според първичните данни в района няма нараснали равнища на радиация. От тази електроцентрала Украйна набира към една четвърт от нужната ѝ електрическа енергия.

" Никоя друга страна не е обстрелвала АЕЦ "

Местни представители на управляващите оповестяват за бомбени набези над " Запорожие ", както и за сражения с съветската войска в ранните часове на деня наоколо до атомната електроцентрала. Във видео, оповестено в Телеграм, представителят на " Запорожие " Андрий Туз твърди, че един от блоковете на АЕЦ-а е бил улучен, както и че на мястото е избухнал пожар. Реакторът е бил в ремонт и сега на удара не е бил в употреба, само че в него въпреки всичко се намира нуклеарно гориво, излиза наяве от думите на Туз. Той прибавя, че пожарникарите, пробвали се да гасят огъня, са били подложени на обстрел от съветска страна. " Настояваме войските да прекратят нападението. Съществува действителна заплаха за най-голямата АЕЦ в Европа ", споделя Андрий Туз във видеото.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба разгласява информация в Туитър, съгласно която АЕЦ " Запорожие " е била подложена на солидна офанзива.

Никоя друга страна в никакъв случай не е обстрелвала атомни електроцентрали, сподели украинският президент Володимир Зеленски. " Русия, тази терористична страна, в този момент минава към нуклеарен гнет. " Очевидно управлението в Москва желае да повтори злополуката в Чернобил, сподели още Зеленски.

В ранните часове на петък украинския президент предизвести: " В момента съветски танкове обстрелват реакторите (...) Те са оборудвани с топлинни камери, а това значи, че знаят доста добре накъде стрелят, те са се подготвили за това. " Засега изявленията на Зеленски не са могли да бъдат тествани от самостоятелна страна.

Реакции от Съединени американски щати и Англия

Американският президент Джо Байдън настоя Русия да прекрати всички военни действия наоколо до АЕЦ " Запорожие ". Преди това той е разговарял със Зеленски за " настоящата обстановка към пожара ". Англия упорства за осъществяване на незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Безмилостното " държание на Путин може да " заплаши непосредствено сигурността на цяла Европа ", оповестиха от офиса на английския министър председател Борис Джонсън.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР