Русия блокира приемането на съвместна декларация от конференцията на ООН

...
Русия блокира приемането на съвместна декларация от конференцията на ООН
Коментари Харесай

Русия блокира финалния документ на конференция за ядрено разоръжаване -

Русия блокира приемането на взаимна декларация от конференцията на Организация на обединените нации за нуклеарното разоръжаване.

Договорът за неразпространение на нуклеарните оръжия е подписан от 191 страни. Той се преразглежда на всеки пет години.

Русия се опълчи на част от текста, в която се показва " сериозна угриженост " по отношение на военните дейности към украинските електроцентрали - в това число Запорожката АЕЦ, която Руската федерация завладя при започване на войната в Украйна.

В плана се отбелязваше също по този начин " загубата на надзор от страна на способените украински органи върху тези места вследствие на тези военни дейности и тяхното надълбоко негативно влияние върху сигурността ".

Представителят на Русия Игор Вишневецки възрази, че липсвал " баланс ".

" Нашата делегация има едно главно несъгласие по някои параграфи, които са искрено политически по своя темперамент ", сподели той и добави, че други страни също не са съгласни с текста.

Участниците в последния обзор през 2015 година също не съумяха да реализират съглашение.

Срещата през 2020 година беше отсрочена за 2022 година поради COVID-19. Сега тя се състоя в Ню Йорк и продължи четири седмици.

Окончателният документ би трябвало да бъде утвърден от всички страни на конференцията. Редица страни, показаха отчаяние от неналичието на консенсус.

Австралийската министърка на външните работи Пени Уонг съобщи, че е " надълбоко разочарована " от неналичието на съглашение. " Русия попречи на напредъка, като отхвърли да направи компромис по оферти текст, признат от всички останали страни ", сподели тя.

Представителят на Съединени американски щати, дипломат Бони Дженкинс, съобщи, че Съединени американски щати " съжаляват надълбоко за този резултат и още повече за дейностите на Русия, които ни доведоха дотук през днешния ден ".

Холандците обявиха, че са " удовлетворени от потребните полемики ", само че са " доста разочаровани, че не постигнахме консенсус ".

Посланикът на Китай съобщи, че макар неналичието на единодушие процесът е " значима процедура на общата сигурност и същински мултилатерализъм ".

Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия изрази страдание, че " в годината, когато една нуклеарна страна нахлу в неядрена страна, срещата на съвсем всички страни в света не съумя да предприеме дейности за нуклеарно разоръжаване ".

Базираната във Вашингтон Асоциация за надзор на въоръженията разяснява, че конференцията е " пропусната опция за подсилване на контракта и световната сигурност ".

Договорът за неразпространение на нуклеарното оръжие, подсилен от 190 страни през 1970 година, задължава подписалите го страни - в това число Съединени американски щати, Русия, Франция, Обединеното кралство и Китай - да понижат запасите си и не разрешава на други страни да получават нуклеарни оръжия.

Миналата седмица централата в Запорожие беше краткотрайно изключена от електропреносната мрежа, което породи опасения за допустима радиационна злополука.

В началото на март съветските военни поеха контрола над централата, която е най-голямата нуклеарна централа в Европа, само че тя към момента се експлоатира от украински личен състав при сложни условия.

Очаква се през идващите дни Международната организация за атомна сила (МААЕ), която е нуклеарният надзирател на Организация на обединените нации, да провежда пътешестване до централата в Запорожие, с цел да инспектира оборудванията там.

Миналата седмица Русия съобщи, че ще разреши на инспекторите на МААЕ да посетят централата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР