Русия актуализираха списъка със забранени професии за жени и така

...
Русия актуализираха списъка със забранени професии за жени и така
Коментари Харесай

79 професии в Русия са забранени за жени

Русия актуализираха листата със " неразрешени " специалности за дами и по този начин недостъпните за дамите работни места към този момент са 79, а не 456, оповестява " Рашъ тудей " и БГНЕС. Сега дамите в страната ще имат късмет да аплайват за водачи на аероплан, ще могат да карат влакове и даже да работят със строителни машини.

" Условията на труд в доста индустриални сфери се усъвършенстват с всяка минала година и това е една от аргументите да премахнем рестриктивните мерки ", съобщи Валери Корж, почитан чиновник в Министерството на труда.

Забраната за упражняването на 377 специалности - преди този момент недостъпни за дамите, се чака да отпадне от началото на 2020 година. Мярката беше приветствана от работодателите, профсъюзите и държавните служби.Според скорошно изследване 99% от запитаните за изразили мнение, че

" мъжете не престават да споделят на дамите къде да работят и е извънредно време на дамите да им бъде разрешено да упражняват специалности, каквито те изискат "

Промяната ще разреши на рускините да аплайват за работа в авиацията, контрола на морския трафик, като водачи на влакове и рейсове. Много от незаетите места в химическата промишленост също ще бъдат отворени за тях.

79-те неразрешени специалности обаче включват изключително тежки условия на труд,

и по тази причина ще останат непокътната територия единствено за мъжете, показват от министерството на труда. Това се отнася до работата на пожарникарите, миньорите, водолазите, както и поправката на парни бойлери и пещи.

" Властите ще продължат да понижават листата със неразрешени специалности, до момента в който в него останат единствено тези, които заплашват репродуктивните качества на дамите ", даде обещание Корж.

Списъкът с 456 неразрешени за дамите специалности влезе в действие през 1974 година, по времето на Съветския съюз.

Организация на обединените нации остро подлага на критика документа за нарушение правата на дамите в доста от случаите. Но не щеш ли пристигна моментът, в който този лист ще остане в историята с въвеждането на новите правила.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР